Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata jučer je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, otkrila prostoriju uređenu kao priručna klaonica, opremljenu opremom za klanje životinja.
"U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja, kao i tragovi krvi. Daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Također, na njima nisu bile oznake zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu", objavili su iz DIRH-a.
Zatečeno meso sukladno je zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija.
"Inspekcijski postupak je u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog", dodaju.
Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovito sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama.
Podsjećaju kako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa.
Pravila za kolinje
"Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa", kažu u DIRH-u i, s obzirom na to da se približava vrijeme kolinja, podsjećaju i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju.
Pročitajte i ovo
INFLACIJA I U PUŠNICAMA
Delicije u kojim volimo uživati tijekom zimskih dana mogle bi nam još više isprazniti novčanike: "Ove godine će biti između 230 i 250 kuna po kilogramu"
Pročitajte i ovo
Rad po posebnim uvjetima
Korona otežala i održavanje tradicije karakteristične za zimske mjesece: Dvorišta sve praznija, a ljudi sve manje, ali...
Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije, odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.
Nadalje, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetoviranim brojem te je obvezna pretraga na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku.