Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prašina troske

Inspekcija izvršila nadzor splitske luke: Nisu utvrđene nepravilnosti

Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 1
Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Državni inspektorat nije pronašao nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša te je utvrdio da Luka d.d. poduzima maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja na okoliš.

Kako je izvijestio Dnevnik Nove TV, u Splitu su se u subotu građani digli na noge zbog zagađenja zraka i narušene kvalitete života. Mjerenja kvalitete zraka u četvrti Brda pokazale su visoke koncentracije arsena i nikla, a sada se oglasila i Luka Split, na čijem su području brda rasutog materijala i željeza.

Iz Luke d.d. priopćili su da je izvršen nenajavljeni inspekcijski nadzor Državnog inspektorata koji je utvrdio da nije bilo nepravilnosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Inspekcija zaštite okoliša još je 27. ožujka 2023. temeljem napisa u medijima o emisijama prašine s troske uskladištene u Sjevernoj luci u Splitu, obavila nenajavljeni inspekcijski nadzor tijekom kojeg je utvrdila da Luka d.d. poduzima niz mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš. Utvrđeno je da se tijekom nadzora obavljao ukrcaj troske s otvorenog skladišnog prostora u kamione i odvoz iste s lokacije, da nije uočeno prašenje te nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša."

Pročitajte i ovo Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 2 Građani na nogama Pobuna u Splitu zbog zraka zagađenog arsenom i niklom, građani u šoku: "Ovo je borba cijeloga grada. Očekujemo da nadležne institucije reagiraju"

"Luka d.d. ozbiljno i profesionalno razmatra preliminarne rezultate mjerenja kvalitete zraka na Brdima koje je inicirao Grad Split, koji su ukazali na povremeno prekoračenje razine nikla i arsena. Luka d.d. u svom redovitom poslovanju već dulje vrijeme poduzima sve raspoložive mjere protiv prašenja, uključujući i nabavu posebnog vatrogasnog vozila koje se koristi kod polijevanja tereta. Luka d.d. samoinicijativno je angažirala međunarodnu tvrtku za dodatno kontroliranje uzoraka tereta koji se skladište i pretovaruju u samoj luci, iako oni nisu deklarirani kao opasni, što je potvrdio i državni inspektorat", navodi se u priopćenju Luke d.d. te se za cjeloviti nalaz upućuje na Državni inspektorat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene