Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policajci iz Novske priveli su na obavijesni razgovor predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava koji su zalijepili svoje pismo preko ploče HOS-a u Jasenovcu.


Inicijativa mladih za ljudska prava izvijestila je na na svojoj stranici na Facebooku da je policija iz Novske privela na obavijesni razgovor njihove predstavnike koji su zalijepili svoje pismo preko ploče HOS-a u Jasenovcu. 

Vezani članci Zoran Maras Zbog njegove majice HOS-a Milanović je lani napustio Okučane. Danas je razgovarao s predsjednikom i poručuje: "Nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata" Marko Skejo Skejo u Splitu vikao 'Za dom spremni', oglasila se i policija: "Nije bilo potrebe za postupanjem"

Privedeni predstavnici Inicijative policiji su dali izjavu i objasnili svoj čin, a policija će predmet proslijediti DORH-u na postupanje. 

"Moguće je da nas se tereti za kazneno djelo. Lijepo je vidjeti da ova država ima neku policiju i neko državno odvjetništvo, mi smo već pomislili da ne postoje kad se ustaška znakovlja nekažnjeno pojavljuju posvuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko promičete mržnju i nasilje - o vama raspravljaju odbori, osnivaju se povjerenstva, a ako stanete u obranu temeljnih načela Republike onda kada to ne učine njezine institucije - gone vas", poručuju iz Inicijative.

Pismom prelijepili ploču

Ploču, koju je na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavila udruga HOS-a, a na kojoj je uz imena poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu i ustaški pozdrav "Za dom spremni", Inicijativa mladih za ljudska prava u četvrtak je prelijepila svojim pismom članovima HOS-a.

"Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji. Naime, na ploči je istaknut tekst 'Za dom spremni' koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH," priopćeno je jutros iz Udruge mladih za ljudska prava.

Raspravljajući o toj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je na sjednici 14. prosinca da taj tekst na ploči vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor je svojim zaključkom pozvao "nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac".

"Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske,
Inicijativa je ploču, ne oštetivši je, prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile", navodi se u priopćenju Inicijative mladih.

Možda nenamjerno, instrumentalizirali ste poginule za promociju protuustavnih nastojanja

U pismu članovima jasenovačke i zagrebačke udruge HOS-a, koje su postavile tu ploču 5. studenog, Inicijativa ističe da su HOS-ovci isticanjem simbola mržnje stali protiv temeljnih postulata hrvatske države, a poginule suborce instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima. Na ploči je uz imena poginulih branitelja pripadnika HOS-a i grb udruge HOS koji sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Inicijativa podsjeća da je Republika Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja. Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država.

"Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve
ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju," stoji u pismu.

"Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg", stoji u pismu kojim Inicijativa mladih za ljudska prava poziva HOS da ukloni simbole fašizma i mržnje.

"Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima", poručila je Inicijativa članovima HOS-a u pismu koje je postavila preko ploče u Jasenovcu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju