Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''sistem kuhane žabe''

Inicijativa Istina o Istanbulskoj traži od Ustavnog suda da poništi postupak provjere potpisa za referendum

Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je u petak Ustavnom sudu žalbu kojom predložila da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače njihove Inicijative.

Predstavnica inicijative Kristina Pavlović na konferenciji za novinare održanoj ispred Ustavnog suda ustvrdila je da su Ministarstvo uprave i tvrtka APIS primijenili "birokratski formalizam" prilikom provjeravanja potpisa za referendum kako bi proglasili što veći broj potpisa nevažećim. Inicijativa je prikupila potpise za referendum o opozivu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma"

Pavlović je rekla da je više od 33 tisuće potpisa građana diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti, odnosno nesavršenosti upisanih podataka. Čitkost potpisa je preporučljiva, ali ne bi smjela biti diskvalificirajući kriterij, rekla je.

Inicijativa ističe da se zbog nejasnoće oko toga što je čitko a što nije mogao nevaljanima proglasiti proizvoljni broj potpisa. Taj su broj, tvrde, diktirali vladajući, koji pod svaku cijenu žele spriječiti referendum.

Inicijativa traži da se postupak provjere ponovi kako bi se došlo do stvarnog broja potpisnika jer smatra da je postupak koji su proveli Ministarstvo uprave i APIS nepovratno narušen ponašanjem Vlade i Ministarstva uprave.

„Nadamo se da će Ustavni sud to prepoznati i da će omogućiti da u ovoj zemlji ne prevlada birokratski formalizam za kojim su se povodili oni koji su provjeravali potpise, nego da se ide na suštinu, a to je da se poštuje demokracija i volja građana koji su dali potpis”, rekla je Pavlović. Od Ustavnog suda, rekla je, očekuju što bržu reakciju kako bi se zaštitili temelji vladavine naroda.

Tvrde da je Istanbulska konvencija jedan od načina na koji se uvodi rodna ideologija i da je u zemljama u kojima je ta konvencija uvedena rodna ideologija primijenjena u medijima, školstvu i zakonodavstvu. Ta se ideologija, kaže Pavlović, ne uvodi odjednom, nego postupno, korak po korak, po sistemu "kuhane žabe".

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj prema podacima Ministarstva uprave nije uspjela prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao referendum – predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene