Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo zbog bolesnog djeda

Predstavljen posljednji kandidat projekta Startaj Hrvatska: Mladi poljoprivrednik iz Đakova proizvodi ulje od konoplje

Aktualno Galerija Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 1 Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 2 Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 3 Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zvonimir Kalić, kandidat projekta Startaj Hrvatska - 4 Galerija 1/4 >>
Predstavljen je i posljednji kandidat projekta Startaj Hrvatska. Zvonimir Kalić iz Đakova već je kao mlad otkrio što znači biti poljoprivrednik, ali i poduzetnik, a stručnjake iz SPAR-a Hrvatska oduševio je svojim Uljem Croaticanna, koje nastaje hladnim prešanjem sjemena konoplje u strogo kontroliranim ekološkim uvjetima.

Poduzetnička priča ponekad nastaje iz želje, ponekad kao nastavak naobrazbe, a ponekad s ciljem pomoći bliskoj osobi. Upravo onkološko stanje njegova djeda potaklo je Zvonimira Kalića iz Đakova da postane poljoprivrednik i poduzetnik te da u svoj asortiman uvrsti BIO Ulje od konoplje Croaticanna.

"Priča se dogodila na taj način da mi se dida teško razbolio i da je njemu jednostavno konoplja jako puno pomogla. To nas je stimuliralo da krenemo s proizvodnjom konoplje", rekao je Kalić.

Zvonimir Kalić je magistar Međunarodnih odnosa. No, da bi svoje poslovanje u potpunosti prilagodio proizvodnji, dodatno se educirao. Proizvodnja je krenula s uzgojem biljke konoplje i proizvodnjom sjemena, svjestan činjenice da se ova biljka kao i proizvodi o nje mogu koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i kao stočna hrana. Stoga je logičan slijed bio prijava BIO Ulja od konoplje na projekt Startaj Hrvatska.

"Ovo je premium izdanje Bio ulje od konoplje pod novim brendom Croaticanna. Konoplja je nagrađena s tri certifikata: 'Bio', 'Vegan' i 'Živjeti zdravo'. Jako sam sretan što je prepoznata od strane projekta Startaj Hrvatska, od dakle svih sudionika i partnera, ponajviše od Interspara", rekao je.

Pročitajte i ovo Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Lijek plaća pacijent U hrvatske ljekarne ponovno stiglo ulje kanabisa, moguće ga je dobiti na recept liječnika

Ulazak među osam odabranih kandidata u projektu Startaj Hrvatska omogućio je Zvonimiru da svoje snove pretvori u stvarnost. Njegovo ulje od konoplje proizvodi se uglavnom ručnom proizvodnjom i njegova je misija da put od polja do stola bude što kraći.

"Konopljina biljka je jedna kultura koja se nekada uzgajala u Hrvatskoj na našim slavonskim poljima, ravnicama i njivama. Onda je došla u jednu fazu kad je malo pritajena, bila je zabranjena i onda su je legalizirali za preradu u hranu i ja se uključujem u proizvodnju industrijske konoplje", ispričao je Kalić.

Što ulje od konoplje razlikuje od drugih?

Stručnjaci iz Spara Hrvatska prepoznali su ovaj proizvod te su mu pružili stručno mentorstvo i savjete u proizvodnji.

"Razlika bio ulja od konoplje je ta što to ulje prvenstveno ne sadržava nikakve pesticide ni herbicide u svojoj prvotnoj proizvodnji. Dakle, ova kultura konoplje je kopana, ručno brana, te prirodno sušena", rekao je Kalić.

"Potom je ulje hladno prešano blagim zagrijavanjem preše koja kroz sjeme istiskuje ulje. Zatim je to ulje prirodno taloženo i kao takvo je jednostavno netaknuto ljudskom rukom i, naravno, pakirano je u bočice", dodao je.

Pročitajte i ovo Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 VELIKA PETICIJA Biljka bez koje se mnogi ne bi mogli ni obući, a u mnogim je zemljama i dalje - ilegalna

Ulje Croaticanna u idealnom omjeru sadržava višestruko nezasićene masne kiseline koje doprinose snižavanju kolesterola u krvi. Preporučuje ga se konzumirati na jednu ili više žlica, ovisno o potrebi ili zdravstvenom stanju korisnika. No, da bi ovaj proizvod nastao bilo je potrebno uložiti dodatna sredstva u proizvodnju.

"Bio sam svjestan da su to puno veća ulaganja: od izdavanja i troškova od ambalaže, etikete i čepa. Naravno, treba imati količinu konoplje da bi proizveli i plasirali takav proizvod u jedan lanac kao što je Spar i Interspar. Nekako smo radosno prigrlili projekt. Odlučili smo da ćemo se boriti i da ćemo se pokazati. Trudili smo se maksimalno poštovati i udovoljiti sve zadatke koji su bili postavljeni ispred nas. Od djelatnika Interspara i Spara smo dobili veliku pomoć", rekao je.

Zvonimir Kalić je 2018.godine proglašen je Najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom, a 2020.godine osvojio treće mjesto na izboru za Najboljeg poljoprivrednika u Europi u kategoriji Šampiona hrane u poljoprivredi.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene