U malenome selu Rakitovica kraj Donjeg Miholjca razvija se velika poslovna ideja -proizvodnja hrane od industrijske konoplje, i to za pse. Narudžbe stižu iz cijeloga svijeta, a proizvođača konoplje i novih proizvoda u tom je kraju sve više.

Galerija


Braća Falamić iz Rakitovice i ove će godine sijati industrijsku konoplju kojom se bave već pet godina. Razvili su jedinstven proizvod – suhu hranu s dodatkom konoplje za pse, i to zahvaljujući vlastitim ljubimcima.

Vezani članci Pekarski proizvodi Oprez! Zbog ozbiljnog rizika za zdravlje s tržišta se povlači nekoliko pekarskih proizvoda Nasad stabljike nalik na stabljike konoplje - 4 Uhvaćena dvojica "poljoprivrednika": Kod Vojnića uzgajao 329 stabljika marihuane, drugi na području Koprivnice - njih 207

"Bavimo se proizvodnjom hrane za ljude i poljoprivredom, i onda je prije nekoliko godina nastala ideja da napravimo nešto za naše ljubimce, odnosno pse", govori poduzetnik Mario Falamić.

Od početka proizvodnje prošle godine probili su se na brojna tržišta. Za sada su prisutni u Europskoj uniji, u Hrvatskoj, a podržavaju ih i Belgija, Luksemburg, a uskoro Mađarska i Slovenija. Pregovore zaključuju i s Australijom i Amerikom jer njihova je hrana, kažu, zasad jedina takva u svijetu.

"Morate biti specifični po nečemu. Morate napraviti nešto što nema netko drugi", objašnjava poduzetnik Mladen Falamić.

Od konoplje je nekad živio cijeli donjomiholjački kraj. Sredinom prošlog stoljeća konoplja je u Slavoniji i Baranji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, hranila na tisuće obitelji. No posljednja kudeljara zatvorena je devedesetih, i to u Črnkovcima. Danas je konoplja tražena u nekim novim oblicima.

Konoplja je sve češća u prehrani

U pogonu u Donjem Miholjcu, za inozemno tržište, prave se kroasani s brašnom od konoplje. Poduzetnik Marinko Marušić kaže kako imaju razvijen i dovršen posao u Portugalu.

Posao se razvija i s lokalnim prehrambenim, te kozmetičkim tvrtkama. Konoplje i kooperanata koji je proizvode sve je više. "Hrvatska može vratiti proizvodnju konoplje, razviti solidan posao koji može revitalizirati čitav ovaj naš kraj", zaključio je Marušić.

I Slavoniju pretvoriti u poljoprivredni kraj s dobro plaćenim gotovim proizvodom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.