Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nekada su nam zavidjeli''

Jedna priča u sezoni, a potpuno drugačija izvan nje: Kako izgleda život u jednoj od posjećenijih ljetnih destinacija

Aktualno Galerija Općina Jelsa - 4 Općina Jelsa - 4 Foto: Informer Općina Jelsa - 3 Općina Jelsa - 3 Foto: Informer Općina Jelsa - 2 Općina Jelsa - 2 Foto: Informer Općina Jelsa - 1 Općina Jelsa - 1 Foto: Informer +4 Radovi u Općini Jelsa - 5 Galerija 1/9 >>
Jedna od posjećenijih ljetnih destinacija domaćih, ali i inozemnih turista je Općina Jelsa na otoku Hvaru. Prekrasno more, odlična gastronomska ponuda, ali i blizina brojnih sadržaja na otoku Hvaru, svrstava je među posjećenije u Dalmaciji. No van turističke sezone na Jelsi se živi jedan totalno drugačiji život.

Čelni čovjek Općine je Nikša Peronja koji je osvojio do sada dva mandata, ali građani smatraju da nije puno napravio za Jelsu. Većinom se odvijaju radovi prije novih lokalnih izbora. Upravo zato vodi se nikad tjesnija predizborna kampanja u kojoj vodi mladi Paulo Potočnjak, koji se nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, odlučio vratiti, a mnogim stanovnicima unio nadu za bolju Jelsu.

''Smatram da je Jelsa odlična za razvijanje mladih obitelji. To je jedna sigurna i mirna destinacija za svaku mladu obitelj koja želi uspješno školovati svoje dijete'', kazao je Potočnjak, kandidat za načelnika Jelse.

Kako ističe nije mu cilj nuditi predizborna obećanja, već realizirati projekte za koje su utrošena sredstva za projektnu dokumentaciju, a godinama stoje na papiru.

''U Općini Jelsa postoji nepisano pravilo da se u realizaciju svih projekata kreće pola godine prije izbora. Prije svega treba završiti postojeće projekte, potom krenuti na nekakve projekte koji su bitni za sigurnost Jelse i turizma. To je na primjer riva u Moloj Bondi koja je nesigurna za nautički turizam i ukoliko dođe do neke nesreće Općina će platiti milijunsku štetu'', rekao je Potočnjak.

Osim toga, ističe, treba u što prirodnijem stanju vratiti Uvalu Carkvice sv. Luke koja je apsolutno devastirana. ''Treba ishodovati potrebne dozvole kako bi postojeći projekti bili sigurni za uporabu'', pojasnio je Potočnjak.

Drugim riječima, riva se ponovo gradi, iako je bila uređena prije nekoliko godina. Trenutna vlast ne želi se očitovati o milijunskim iznosima koliko je za nju novaca izdvojeno, a upravo ta sredstva mogla su se izdvojiti za uređenje obale koje je u jako lošem stanju. Umjesto da se obnovi, ista se vidno zakrpava. Slična situacija i u Vrboskoj, gradi se most, umjesto da sredio postojeći. I tako iz projekta u projekat.

''Imao sam priliku vidjeti brošuru iz 2014.godine. U njoj je bio produženje Ige i gradnja novog lukobrana Sveti Antonio, sa šetnicom uz more s privezištem. Idejni projekt i studije utjecaja na okoliš su bili dovršeni. Danas imamo Igu u derutnom stanju, Sveti Antonio ne postoji, a 120.000 kuna za studije je otišlo u vjetar zbog isteka rokova'', rekao je Potočnjak.

Općinu Jelsa čini čak 12 manjih naselja, a u njima ukupno živi oko 3700 stanovnika. Mnoge institucije potrebne u sustavu nisu godinama obnavljane. ''Vrtić u Jelsi i Vrboskoj neadekvatni su i u izrazito lošem stanju, a obećanje o njihovoj izgradnji slušamo već dugi niz godina, kao i ono o intergeneracijskom centru koji je trebao biti realiziran u kratkom roku. O luci Zavala i da ne pričam. Već osam godina slušamo istu priču o projektnoj dokumentaciji'', nezadovoljan je Potočnjak.

Bolja Jelsa je Jelsa namijenjena životu i mladih obitelji. No nažalost nema dobrih demografskih mjera, a porez na potrošnju i prirez su preveliki. ''Smatram da je prirez od deset posto apsolutno prevelik i to je najveći mogući prirez u Općini'', rekao je Potočnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna suradnja galerija Izložba domaćeg cijenjenog umjetnika uskoro će se održati na dvije lokacije u isto vrijeme

Pročitajte i ovo Liječnika na Hvaru - Ni za lijek - 3 Doktora ni za lijek U mjestu na otoku nema nijednog liječnika opće prakse: Ne pomažu ni bonusi od 50.000 kuna i plaćeni stan od 80 kvadrata

Ipak kada se govori o kvaliteti života ne povlače se sredstva Europske unije za realizaciju projekata. ''Direktno iz fondova Europske unije za razliku od Stari grada Općina Jelsa nije povukla ništa. Mislim da je nužno da se osnuje jedan projekti ured, a taj ured obavljao bi zadaću apliciranja za sredstva i EU fondova za izgradnju i energetsku obnovu škola i vrtića, za razvoj OPG-ova, za projekt 'Zaželi' kojima bi se pomagalo starije i nemoćne, za razvoj kulturne baštine, te za mnoge ostale djelatnosti'', naveo je Potočnjak.

Općina također ne surađuje s institucijama na Nacionalnoj razini

''Iznimna je šteta trenutno ne iskoristiti trenutnu snagu vertikalne vlasti sa županijom i ministarstvima koji su uvijek spremni podržati kvalitetne inicijative. Stari grad i Hvar imaju hotele s četiri i pet zvjezdica, a nekada je upravo naša destinacija bila ona kojoj su zavidjeli'', pojasnio je Potočnjak.

U planu je i izgradnja poduzetničke zone. No stanovnike ove Općine muče mnogi problemi. Poput nedostataka vode, prometne povezanost, ali i nedostatak liječnika.

''Zagrmi malo i aparati nam otiđu, čekaš televiziju da se uključi po deset dana, moraš čekati cisternu za vodu po sedam, osam dana, moraš se zapisivati i ograničeno mi je koliko je voda, a plaćam ju možda i više od ovih koji ju imaju. Stariji ljudi nemaju autobusa, nemamo liniju. Znači to Općina mora rješavati. Da bi neki dan davali nam nekih 120 kuna uoči predizborne kampanje. To nas uopće ne zanima. Zanima nas normalan život'', istaknuo je Nikša, stanovnik Jelse.

Drugi problem ističe učiteljica OŠ Jelsa. ''Osnovna škola broji oko 250 učenika, a imamo i četiri područne škole i srednja škola isto tako ima dvjestotinjak učenika. S time da je Srednja škola Jelsa dio hvarske škole. Osnovno imamo, no međutim teško je u jednoj zgradi i mi i srednja škola. Znači jedna smjena osnovna, jedna smjena srednja i to je problem'', istaknula je učiteljica Danijela.

Ana iz Jelse smatra da bi se prvo trebalo pobrinuti za najmlađe. ''Oni su ipak naša budućnost i sjeme koje treba zalijevati, odgajati da u budućnosti budu dobri građani'', istaknula je Ana,

Bolja Jelsa za stanovnike i mlade obitelji koje planiraju dolazak već danas, a za turiste sigurno odredište uz higijenske i zdravstvene uvijete. Uz to turistička ponuda prve kategorije koja može ozbiljno konkurirati i većim turističkim odredištima. Drugim riječima građani će na nadolazećim lokalnim izborima moći odabrati rješenje mladih i perspektivnih ljudi.


Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene