Prošle je godine otvoreno gotovo tisuću tvrtki manje u odnosu na 2018. godinu. Ali, sada smo u 2020. godini koja daje nove prilike, okreće nove stranice, a mi donosimo zanimanja koja možda ne jamče uspjeh, ali mu sigurno povećavaju vjerojatnost.

Galerija Antun Urbić Backo - 1 Najuspješniji poslovi u 2020. - 2 Ante Magzan +2 Sanela Dropulić

"Što se tiče najtraženijih zanimanja tu i dalje ostaju sva ona vezana uz development, odnosno, popularno zvano programiranje. Pritom mislim da se događa pomak da se, od onoga generalnoga developmenta, razvoja programiranja, ide u par smjerova koji će biti naglašeniji, a to je prije svega umjetna inteligencija", smatra Ante Magzan, direkor poduzetničkog inkubatora.

Umjetna inteligencija koristi se u raznim područjima – medicina, glazba, prodaja, fotografija, za razna istraživanja, no usmjeriti se možete i u druge jednako profitabilne sfere.

"Hrvatska ima i tu sreću i tu nesreću kada se promatra poduzetništvo da dosta usluga nedostaje jer se tek razvijamo u poduzetničkom smislu i nismo na onome vrhuncu kao što je to primjerice u državama razvijenog kapitalizma, a s druge strane jako puno radne snage odlazi", objašnjava Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva.

Marko Lončar i Martina Marčinko Nije imao što jesti, a danas ima Porschea: Nabildani, ćelavi i tetovirani trener razbio predrasude i otkrio tajnu uspjeha

Boris Cota Stručnjak s Ekonomskog fakulteta: "Javni dug nije uvijek loš. Mala zemlja vodi politiku malih koraka"

Pomoć pri upravljanju financijama, poslovi vezani uz bicikle, mali kućanski poslovi, dostava darova i dnevna skrb zanimanja su zanimanja za koje se prognozira velika potražnja. "Ako radimo pregled nečeg što bi moglo biti od koristi za razvoj poduzetničkih ideja i pretakanje u poduzetničke projekte za ovu godinu izdvojila bih primjerice financijsko savjetovanje, pa bih izdvojila mogućnosti konzultantske usluge istraživanja tržišta, sve vrste čišćenja – ili za privatne ili za pravne subjekte, tu je dakako i dnevna skrb osobama treće životne dobi", dodaje Dropulić.

Odlučili smo istražiti upravo spomenuta zanimanja. Tako je prosječna plaća financijskog savjetnika 6100 kuna, konzultanata oko 8000, čistača 3500, a njegovatelja 4000 kuna. Zajednički nazivnik ovih zanimanja osim deficita jest, kaže Sanela Dropulić, uslužna djelatnost. ''Na koncu, i naš je turizam, koji je uzdanica domaćeg BDP-a, uslužna djelatnost pa, primjerice, kada spominjemo jednu od djelatnosti koja će se razvijati u 2020., kao što je sve vezano uz bicikliranje i biciklizam, opet je na posredan način vezano uz turističku djelatnost", navodi Dropulić.

Ideja ne nedostaje

Inovativnih ideja ne nedostaje. U središtu Zagreba spojili su tjelovježbu i zabavu. Vožnja sobnog bicikla uz tematski tulum jedam je od poduzetničkih potencijala. "Danas postoji stvarno obilje ideja na globalnoj razni do kojih možemo lagano i pristupačno doći upravo preko interneta, a dobar dio njih još uvijek nije razrađen za domaće, naše hrvatsko, tržište i sigurno je da je primjenjivo pa i utrživo", kazala je.

Zato bi globalne trendove trebali preslikati na hrvatsko tržište, no uz to jedno imati na umu. "Sva ova zanimanja druga i stara, koja dolaze iz stare ekonomije i staroga načina rada polako se zamjenjuju zanimanjima koja ovise o tehnologiji i developmentu i development ulazi u sve pore", objašnjava Ante Magzan, direkor poduzetničkog inkubatora.

Digitalni marketing zamjenjuje onaj tradicionalni, prodavače samoposlužne blagajne, a odlazak u bankovne poslovnice bankomati. Pitanje koje se postavlja jest koja zanimanja ostaju? Hoćemo li uopće imati koga da nam napravi jelo ili će i to biti posao informatičkih tehnologija?

"Za društvo ne bi bilo dobro da svi rade jednu te istu stvar. Da bi društvo funkcioniralo mora imati različite ljude na različitim stvarima. Ima developera koji super peku kruh, ali teško bi ih bilo staviti u tu situaciju. Naravno da će postojati potreba i za drugim stvarima, ali ovo je nešto što je deficitarno, što raste, raste potražnja", dodaje Magzan.

Tražena zanimanja smo pobrojali, a na vama je odvažiti se za daljnji korak. Sve i da se određena ideja ne pokaže dobrom i neuspjeh je sastavni dio uspjeha.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju