Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ide sve baš glatko

Razmišljate o dječjoj štednji? Kakva je procedura, kolike su kamate i isplati li se uopće...

Roditelji će teško doći do novca iz dječje štednje (Informer)
Roditelji će teško doći do novca iz dječje štednje (Informer)
Aktualno Galerija +0 Roditelji će teško doći do novca iz dječje štednje (Informer) Galerija 1/1 >>
Izlozi, trgovine i reklame prepuni su šarenih stvarčica, modernih igračaka i sve više stvari s likovima iz omiljenih dječjih crtića.

Djeca počinju shvaćati vrijednost novca čim počnu prepoznavati svoje omiljene igračke u trgovini. Puno im je lakše odlučiti gdje bi mogli potrošiti novac nego shvatiti koliko ga je teško zaraditi. Kako bi im u kasnijoj dobi pomogli i osigurali ih mnogi se roditelji odlučuju za dječju štednju.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Djeca i povici; ilustracija - 3 Organizatori se ograđuju Dječje skandiranje u Splitu zgrozilo javnost: "Kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno"

''Kamate na dječju štednju su puno povoljnije nego kamate na obične štednje po našim bankama. Znamo i sami da se u zdanje vrijeme kamate na štednje padaju. Na dječju štednju su manje nego prije, ali još uvijek su bolje'', objašnjava Ivona Mijatović Dautović, s portala za financijske usluge. 

Kamata na dječju štednju u kunama iznosi dva posto, dok je u eurima oko jedan posto. Usporedbe radi, oročena kamatna stopa na kunske depozite je 0,7 posto što je pet puta manje u odnosu na razdoblje prije pet godina.

''Kad pričamo o oročenjima idemo na klasično, mjesec, tri, šest, dvanaest, kao i kod klasičnih oročenja, a kad pričamo o stambenim štednjama one su na dječju štednju na pet ili deset godina'', dodaje Mijatović Dautović.

Dječja štednja je isplativa

Naravno i banke se osiguravaju. Tako primjerice oročite li novac na dva mjeseca kamata može biti 0.2 posto, na tri godine tri posto, a na pet godina pet posto. No, ako želite novac podići ranije bit će vam isplaćena samo kamata za prethodno razdoblje. Recimo da podižete novac u četvrtoj godini, u tom se slučaju gleda treća godina oročenja i bit će vam pripisane kamate od tri posto.

''Što se tiče oročenja klasičnih na dječju štednju s veće kamatne stope nego na klasična oročenja, a što se tiče računa po viđenju oni uopće nemaju neku značajnu kamatu'', kaže Mijatović Dautović.

U svakom slučaju dječja je štednja isplativa, no u trenutku podizanja oročenja stižu komplikacije.

Otežano podizanje štednje

''Kod podizanja novca sa dječje štednje radi se o tome da oba roditelja moraju potpisati za iznose do deset tisuća kuna mjesečno. Trebaju biti prisutna oba roditelja ili u slučaju da su roditelji rastavljeni ili da je jedan samo samohran roditelj u tom slučaju treba biti neko rješenje da se vidi da jedan roditelj može potpisati sam i to je za iznose do deset tisuća kuna'', upozorava Mijatović Dautović.

Za sve iznad toga potrebno je odobrenje Centra za socijalnu skrb ako je dijete pod skrbništvom ili suda u svim drugim slučajevima. U odobrenju mora pisati da se ono izdaje u svrhu podizanja novca koje je u djetetovu interesu. Brzina postupka ovisi o hitnosti slučaja. Ako je novac potreban za djetetovo liječenje procedura se ubrza, a za troškove poput uređenja stana ili kupnje, mora se obaviti provjera.

''Moja pretpostavka je da će bez problema roditelj moći podići novce pogotovo u slučajevima kada je roditelj i sam uplatio te novce i ima dokaz da ih je uplatio'', ističe Mijatović Dautović.

Ako je procedura takva za roditelje, mogu li onda djeca lakše podizati novac?

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene