U vremenima kada se dio poslovnog sektora nije otvorio ili se suočava s posljedicama virusne pandemije, teško je računati na uspješnu turističku sezonu, uz kvalitetne radnike. Provjerili smo kakva je ponuda poslova u sezoni , ali i imaju li Hrvati želju za ovakvom vrstom zaposlenja.

Galerija


Sezonski posao u Hrvatskoj – odlična ponuda ili prilika za iskorištavanje radne snage? Mišljenja su različita! No, upravo ovih dana na internetu iskaču ponude koji nude izvrsne radne uvjete i minimalnu neto plaću od 5000 kuna, uz, naravno, odličan smještaj i tople obroke. Ima li posla dovoljno, ali i interesa građana, provjerili smo u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

''Gledajući potražnju za radnicima, u prva četiri mjeseca ove godine traženo je nešto više od osam tisuća radnika za rad u sezoni, i to u sektoru pružanja smještaja pripreme i usluživanja hrane i pića. Gledajući podatke u odnosu na prošlu godinu na isto razdoblje, nešto je veći broj, oko pet stotina radnika više traženo u istom razdoblju na ovu godinu u odnosu na prošlu'', otkrila je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja za Sektor tržišta rada i zapošljavanja.

Ove sezone najtraženija zanimanja su kuhari, konobari, barmeni, sobarice, spremačice, čistačice, recepcioneri i prodavači.

''Oko dvije tisuće naših nezaposlenih je zaposleno u tom sektoru. Znači počela su zapošljavanja, a očekujemo i u narednom periodu da će biti još zapošljavanja iz evidencije'', dodaje Hrga.

Turistički letak Uskoro digitalne zelene putovnice: Hrvati već počeli uplaćivati aranžmane za inozemstvo, pogledajte koje su destinacije najpopularnije

Hrvatskom je zavodu za zapošljavanje u cilju da se zaposli čim više domaćih radnika, ali po potrebi isti će se i uvoziti.

''Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine ima niz aktivnosti u svom redovnom poslovanju, kao prvo mi anketiramo sve naše zapošljive i nezaposlene djelatnike koji žele raditi u sezoni. Ove godine ih je zainteresirano oko 14 tisuća. Isto tako ih motiviramo na našim savjetovanjima o mogućnostima, a isto tako i kroz naše obrazovne aktivnosti koje su usmjerene kroz stjecanje znanja i vještina za rad u sezoni, odnosno obrazujemo naše nezaposlene. Tako možemo reći da ove godine u planu imamo 1500 naših nezaposlenih za osposobiti, odnosno obrazovati, za potrebe rada u turizmu'', kaže Ruža Hrga.

Što kažu građani?

No, kako je uistinu raditi u sezoni, pitali smo građane Zagreba koji su podijeljena mišljenja, ali i iskustava.

''Nisam se raspitala još kakva je situacija ove godine, ali znam da je plaća prošle sezone bila dovoljno velika pogotovo u odnosu na nesezonu'', kaže Lucija.
Ena smatra da nedostaje sezonskih radnika. ''A i koliko sam se ja informirala i koliko sam vidjela na iskustvima drugih, ima čak i dobrih ponuda. Mislim da se da naći nešto isplativo'', rekla je.

''Prije četiri, pet godina sam radio u jednom renomiranom lokalu na sezoni. Bilo je vrhunski! Dobra plaća. Poslodavac je plaćao smještaj i hranu. Mislim nikad bolje nije bilo'', otkriva Luka.

Kupnja namirnica, ilustracija Poslodavac od vas tijekom sezone traži da radite više? Provjerili smo smije li to, ali i na što posebno trebate pripaziti

Ima i onih s ne tako dobrim iskustvima. ''Iako sam čula za druge ljude da su za vrijeme sezone zaradili puno novca, ja nisam imala takvo iskustvo, jer radilo se šest dana u tjednu, a i sedmi si opet trebao biti dostupan. A ni taj novac nije bio neki'', ispričala je Lucija.

Popuštanjem epidemioloških mjera i procijepljenošću stanovništva počinje i turistička sezona, a samim time je započeo i proces zapošljavanja. Za sve one koji još uvijek traže posao najvažnije je pripremiti kvalitetan životopis, a pri samom razgovoru za posao ne zaboraviti komunicirati i očekivanja, ali i uvjete koje poslodavac nudi, kako se ne bi iznenadili po dolasku na odredište.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!