Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA MISLAVA BAGE

Što je dovelo do znatnog rasta industrijske proizvodnje i gdje je on bio najveći?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"To je nešto što nisu predviđali ni najveći optimisti, no ipak je nedostajalo malo da se dostigne 2008., posljednja predrecesijska godina", kazao je Bago.

Industrijska proizvodnja raste već treću godinu bez prestanka. Po kalendarski prilagođenim podacima, u prosincu je porasla za 4,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac 2015. skočila za 14,9 posto. To znači da smo proizveli 6 milijardi kuna više na godišnjoj razini ili ukupno 130 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Slika nije dostupna objavio dzs Nakon šest mjeseci rasta: Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom pala za 3,6 posto

To je najveći skok proizvodnje od 2001. godine, otkad DZS vodi kalendarski prilagođene podatke, i znatno veći nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 7,1 posto na godišnjoj razini. Što je pridonijelo rastu, analizira Mislav Bago.

"Državna statistika ne bilježi ovakve brojke otkad se bilježe statistički pokazatelji o industrijskoj proizvodnji - 14,9 posto u prosincu prošle godine, a na godišnjoj razini to je pet posto. To je nešto što nisu predviđali ni najveći optimisti, no ipak je nedostajalo malo da se dostigne 2008., posljednja predrecesijska godina.

Što je dovelo do ovakvog rasta industrijske proizvodnje? Po segmentima, proizvodnja tekstila rasla je sa stopom od 9,1 posto, kemijski proizvodi rasli su sa stopom od 13,01 posto, farmaceutski proizvodi sa stopom od 12 posto, stopom od devet posto rasli su proizvodi od gume i plastike, dok su metalni proizvodi rasli stopom od 14,7 posto, a električna oprema čak 22 posto.

Došlo je i do pada nekih segmenata u industriji, ali oni nisu bitno poremetili ove velike i dobre brojke. Ostala prijevozna sredstva u minusu su za 12,3 posto, pad je i u proizvodnji čistog metala, za 13,5 posto, pala je i proizvodnja odjeće, za 10,8 posto, kao i rudarstvo i vađenje, za 1,8 posto, dok je ostala prerađivačka industrija u minusu za 11,8 posto.

Ipak, dobri su pokazatelji i malo je nedostajalo da se sustigne 2008. godina, posljednja predrecesijska. A zamislite, u prošloj godini imali smo tri Vlade, što bi tek bilo da je jedna Vlada vodila industrijsku politiku."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene