Obavijesti Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV Doznaje

Nova sramota u redovima hrvatske vojske: Devetorica vojnika udaljena s dužnosti jer su bili pijani na dežurstvu u vojarni u Divuljama

Nova sramota u redovima Hrvatske vojske! Devetorica vojnika udaljena su s dužnosti jer su bili pijani - i to dok su bili na dežurstvu u vojarni u Divuljama.

Da stvar bude gora, ondje su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji. Incident od prije nekoliko tjedana o kojem nitko nije izvijestio javnost Ministarstvo obrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV. 

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska - 2 NA NEODREĐENO Ministarstvo obrane raspisalo veliki natječaj: Pogledajte koja se radna mjesta nude i koji su uvjeti Ilustracija plan rada morh-a Bračni susreti vojnika, duhovna obnova, pastoralni seminari... Pogledajte što sve plaćamo više od 10 milijuna kuna

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani - kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara! Hrvatski vojnici, inače pripadnici gardijske oklopno-mehanizirane brigade bili su smješteni u vojarni u Divuljama. Krajem srpnja njih dvadesetak opustilo se i popilo.  U večernjim satima u nadzor im je upala vojna policija i pali su na alkotestu!

"Kod 9 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga  utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu, čime su počinili povredu vojne stege. Spomenuti pripadnici udaljeni su s dužnosti.  O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izviješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja", priopćeno je iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV. 

Utvrđeno je da je prekršena vojna stega! Zbog pijanstva su prijavljeni i vojnostegovnom sudu. Propusti su ozbiljni jer alkohol nije dopušten.

"Jako je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u danom momentu budu trijezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava ako čovjek ne radi trezveno", rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar. 

Za incident u Divuljama nije čuo, ali jednom od zadarskih vatrogasnih zapovjednika takvo je ponašanje - nepojmljivo! Tim više jer na terenu moraju biti uigrani kad gori!

"Vojska ima svoju disciplinu i jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju zapovijed njihovu zapovjedniku i oni funkcioniraju puno, puno bolje nego kad dođu civili ili bilo tko sa strane. Naravno da se njih ne tjera na prvu frontu, što mi kažemo, nego tamo gdje treba čuvati i dežurati, ali kad je kritično, tu nam priskoče u pomoć", rekao je Šoša. 

Ove godine najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji. Čak 16 od ukupno njih 37 zabilježeno je od početka ove protupožarne sezone.

Pomoć iz zraka često nije bila dovoljna. Prava je sreća da vojnici nisu morali na gašenje niti su bili u okruženju. Dok su u vlastitim redovima - svojim ponašanjem "rasplamsavali" vatru.

Nadređenom opomena

Uz devetoricu vojnika, koji su poslani kućama s prijavama o povredi vojne stege, kažnjen je i zapovjednik te protupožarne bojne. Dakle, onaj tko je njima na terenu bio direktno nadređen. Njegova je kazna - prema izvještaju - blaža! Opomenut je!

Inače, samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholiziranosti, i tražila utvrđivanje stegovne odgovornosti.

Treba reći i kako ovaj slučaj nije prenapuhan. Oni koji su prisegnuli na služenje domovini bez obzira na to gdje se nalazili - u vojarni ili izvan nje - itekako znaju da svojim ponašanjem vojsku ne smiju sramotiti.

Osim toga, pripadnici ove brigade koja je bila kao ispomoć u gašenju požara sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama: UN-a i NATO-a.

Još se uvijek čeka komentar ministra obrane, kao i odgovor šefa vojske i njegovih zamjenika, tim više jer su nakon niza incidenata na koje vojska nije bila imuna najavili kako se takvo ponašanje neće tolerirati!

Uz to je i načelnik Glavnog stožera, admiral Hranj kad je preuzeo dužnost, najavio pojačane kontrole i stroži nadzor. U Dnevniku Nove TV izvještavali smo o brojnim skandalima i problemima: vojnici u međunarodnim mirovnim misijama u Poljskoj i Litvi - nisu konzumirali samo alkohol, već i drogu!

Bio je tu i lov na veprove vojnim helikopterom, nedopušteni ulasci prerušenih civila u strogo čuvanu bazu u Zemuniku, ali rijetki su primjeri o kojima su u MORH-u o tome sam izvijestili javnost - koja sve to plaća i ima pravo znati na što se taj novac troše!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene