Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želje, čestitke i pozdravi

Saudijski kralj čestitao novoj hrvatskoj predsjednici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poruci, saudijski je kralj uputio Kolindi Grabar Kitarović najbolje želje, zaželio joj "dobro zdravlje i sreću", a "prijateljskom hrvatskom narodu stalni napredak i blagostanje".

Saudijski kralj Salman u nedjelju je čestitao novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, zaželivši joj 'zdravlje i sreću' a "prijateljskom hrvatskom narodu stalni napredak i blagostanje".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon inauguracije Vučić o nestalima: 'Molim vas da pokušamo u tome biti objektivni' Slika nije dostupna 'Perfektan diplomatski jelovnik' VIDEO Što se jelo na prvom predsjedničkom ručku?

'Čuvar dviju svetih džamija kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud poslao je čestitku Kolindi Grabar Kitarović u povodu njezine pobjede na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj', objavili su saudijski mediji.

Saudijski vladari tradicionalno nose titulu Čuvara dviju svetih džamija, što se odnosi na monarha koji upravlja dvjema najsvetijim džamijama islama - Velikom džamijom u Meki i Prorokovom džamijom u Medini.

Evo što je Kolinda radila od pobjedničke noći do inauguracije

U poruci, kralj joj je uputio najbolje želje, zaželio joj "dobro zdravlje i sreću", a "prijateljskom hrvatskom narodu stalni napredak i blagostanje".

Dosadašnji prijestolonasljednik kralj Salman manje je od mjesec dana na funkciji monarha, na koju je došao u siječnju nakon smrti kralja Abdulaha.

Grabar-Kitarović trebala bi prisegnuti u nedjelju u podne na svečanosti na Trgu sv. Marka. Inauguraciji će, uz najviše sadašnje i bivše državne dužnosnike nazočiti 88 inozemnih izaslanstva, među kojima osam šefova država, te predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog života i građani.

Komarica uputio čestitku Grabar Kitarović

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je u nedjelju čestitku u ime svih biskupa iz te zemlje novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović povodom njezine današnje inauguracije, te je izrazio očekivanje da će poduprijeti jednakopravnost, opstanak i povratak prognanih bosanskohercegovačkih Hrvata.

U čestitki koju je objavila Katolička tiskovna agencija BiH se navodi kako će bosanskohercegovački biskupi pozorno pratiti sve poteze za koje očekuju da će biti na dobrobit svih građana Hrvatske, ali i svih Hrvata u Bosni i Hercegovini kao i Hrvata koji žive u brojnim drugim zemljama širom svijeta.

"Slobodan sam izraziti uvjerenje da ćete, u skladu sa svojim ovlastima, učiniti sve da poduprete opstanak onih koji žele ostati u ovoj zemlji i povratak onih koji se žele vratiti na svoja ognjišta", napisao je biskup Komarica predsjednici Grabar Kitarović.

Pritom je naveo da je položaj hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH težak jer je za vrijeme rata i poraća došlo do gotovo potpunog nestanka Hrvata katolika u polovici zemlje, "a umjesto povratka, nestajanje se nastavlja".

"Katolička Crkva je činila i čini puno na planu opstanka i povratka", dodao je biskup Komarica. Izrazio je očekivanje i da će novoizabrana hrvatska predsjednica pomoći da Hrvati, koji su autohtoni narod u BiH, budu jednakopravni s drugim narodima i građanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene