Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka, Hrvati...

Evo što je Kolinda radila od pobjedničke noći do inauguracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od izborne pobjede 11. siječnja do inauguracije prošlo je svega tridesetak dana, ali i to je bilo dovoljno da Kolinda Grabar Kitarović ispiše brojne medijske retke svojim istupima, koji su iako rijetki, ostavili snažan dojam.

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović događa se nakon gafova s Visokom, izraza Hrvati i sugeriranja da ministarstvo vanjskih poslova opstruira pripreme inauguracije. Osim toga, u razdoblju od pobjede do inauguracije, izabrana predsjednica povukla se iz javnosti i slala strogo kontrolirana priopćenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigao na inauguraciju FOTO Vučić pozvao Srbe da jednako vole 'i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku' Slika nije dostupna 'Noćna mora za sigurnosne službe' VIDEO Petrović i Bago istaknuli zanimljiv detalj s inauguracije

Tako je komentirala presudu o genocidu, prestala biti članica HDZ-a, objavila svoju fotografiju iz djetinjstva... sve bez suvišnih komentara i izraženije interakcije s novinarima.

Slučaj Visoka

Tijekom izborne kampanje, ali i u izbornoj noći Kolinda Grabar Kitarović davala je nedvosmislene izjave da o tome koliko smatra da Pantovčak više nije prikladno mjesto za obavljanje dužnosti hrvatskog predsjednika te kako bi ona radije u Visoku.

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago. 'Nema nikakvih razloga zašto Ured predsjednice ne bi bio u Visokoj ulici. U blizini na Markovu trgu su Ured premijera, Vlada i Hrvatski sabor i ne vidim u čemu je tu velika razlika što se tiče sigurnosnih uvjeta. Više nismo u ratu da bismo morali imati (predsjedničku) rezidenciju na Pantovčaku', ponavljala je i nakon izbora.

'Više nismo u ratu da bismo morali imati rezidenciju na Pantovčaku'

Kada joj je Vlada izašla ususret i odobrila preseljenje predsjedničkog ureda u Visoku, Grabar Kitarović počela je izvlačiti razne argumente zašto ono što je sama predlagala da bi bilo dobro - odjednom više dobro nije. Glasni povici protivljenja čuli su se i iz redova HDZ-a, stranke koja je u izbornoj kampanji stajala iza nje. Argumentirali su to ugrožavanjem nacionalne sigurnosti, iako su stručnjaci za sigurnost uvjeravali da selidbom u Visoku nacionalna sigurnost neće biti ni najmanje ugrožena.

I dok su trajala prepucavanja oko preseljenja u Visoku, crtu je podvukao predsjednik na odlasku Ivo Josipović. On neće, poručili su prije nekoliko dana iz njegova ureda, započeti s preseljenjem. Ukoliko to bude htjela, to će učiniti izabrana predsjednica.

Nova predsjednica vlast će ipak preuzeti na Pantovčaku!

Tko jesu, a tko nisu Hrvati?

Odmah nakon izborne pobjede, Grabar Kitarović bila je tražena sugovornica u medijima. Svi su željeli saznati što misli o raznim pitanjima. Posebnu pažnju dobila je u medijima iz regije kada je u jednom intervjuu kazala kako su i Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati. Još je veću buru izazvala kada je počela objašnjavati što je zapravo pod tom izjavom mislila.

'Ona se ne odnosi na nacionalnost nego na državnu pripadnost. Hrvatski jezik ne razlikuje izraz za etničku nacionalnost i pripadnost državi, odnosno državljanstvo i zato je došlo do zabune u medijima, ali bez ikakve potrebe. Naravno da poštujem svačiju etničku pripadnost. No, pretpostavljam kada apliciraju za vizu, Srbi u Hrvatskoj stavljaju hrvatsko državljanstvo', kazala je Grabar Kitarović dok je praznila svoj uredu u NATO-u.

No to je samo izazvalo još žešće kritike, ali i ismijavanje u javnosti.

Pazi na riječi povlačenjem iz javnosti

Nakon toga izabrana predsjednica je, kako je i obećala, počela malo više paziti na svoje riječi, ali ne onako kako je suvislo zaključiti da će se to dogoditi, već - povlačenjem iz javnosti.

Izjave koje daje posljednjih tjedana, u javnost izlaze putem priopćenja ili putem njezinog prijelaznog tima.

Tako je javnost iz priopćenja saznala da je Grabar Kitarović, u pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu zatražila od njega da poduzme sve korake kako bi osigurao da se haški optuženik Vojislav Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Den Haagu te da se što prije donese presuda u njegovom slučaju. Također je priopćila da nije zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažava.

Kao komunikacijski alat koristi i Facebook, na kojem je između ostalog objavila i fotografiju sebe kao djevojčice. Hoće li priopćenjima i strogo kontroliranim izjavama nastaviti komunikaciju s javnosti i kada preseli na Pantovčak, tek ćemo vidjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene