Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo presedanskom odlukom INA će morati isplatiti državi nešto više od pola milijuna kuna zbog zagađenja okoliša na Kvarneru.


Nakon četrnaest dugih godina Bakarski i Kvarnerski zaljev dobili su barem djelomičnu zadovoljštinu za svoje muke. ‘Presudom Općinskog suda u Rijeci, a koja je potvrđena presudom Županijskog suda u Rijeci, naloženo je INA-i da isplati 525 000 kuna na ime naknade za onečišćenje Bakarkog i Kvarnerskog zaljeva’, rekla je Ingrid Bučković, glasnogovornica Općinskog suda u Rijeci.

Vezani članci PR Otvoreno arhitektonski jedinstveno maloprodajno mjesto Ine u Šibeniku Slika nije dostupna Onečišćeno more zbog istjecanja ugljikovodika iz riječke Rafinerije nafte

Ekološki incident dogodio se još u ožujku 1996. godine kada je plinsko ulje, koje se izlilo u more, uzrokovalo teško onečišćenje obalnog pojasa. Posljedica je bilo uništenje flore i faune. ‘Ovo je jedan dobar presedan da se bira raznolikost, da se ekosustav sam po sebi tretira kao vrijednost, ne zbog iskoristivosti za čovjeka nego za svoje objektivne vrijednosti. Takvih je presuda relativno malo u Hrvatskoj, ali možda je ovo početak da možemo ih tužiti za bilo koje zagađenje okoliša apriori, a ne samo sa svojim posljedicama’, rekao je Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner.

Iako odšteta neće biti isplaćena lokalnim zajednicama nego državi kao tužitelju, Bakrani kažu kako je presuda sjajan argument da pokušaju spriječiti sve daljnje aktivnosti koje bi dodatno mogle zagaditi njihov zaljev. I ne samo to. ‘Naime, nije ovo jedini slučaj spora. Mi imamo spor koji ide iz 1994. godine gdje je nepravomoćna presuda, doduše 985 000 kuna, koju odštetu treba isplatiti INA budući da je te godine došlo do izlijevanja onečišćenih balastnih voda i oštećena je flora i fauna unutar Bakarskoga zaljeva’, istaknuo je Tomislav Klarić, bakarski gradonačelnik.

Kada bi naše pravosuđe funkcioniralo prema sustavu presedana, od sada pa nadalje, rezultat takvih i sličnih sporova ne bi bio upitan. Kako to nije slučaj, ostaje nada da će i ostali sudovi shvatiti važnost ekologije, te da ova presuda neće ostati usamljeni pozitivni primjer brige za okoliš.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju