INA je kupila udio talijanske kompanije Eni u plinskim poljima u sjevernom Jadranu.

Galerija


INA je kupila Enijevu tvrtku Eni Croatia BV preko koje je talijanska energetska kompanija sudjelovala u zajedničkom projektu proizvodnje plina na hrvatskim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica.

Vezani članci Istraživački brod za pronalazak plina, ilustracija Turski "Osvajač" u Crnome moru pronašao pravo bogatstvo, Erdogan zadovoljan: "Bogu hvala, očekujemo nove dobre vijesti" Slika nije dostupna Anamarija A: Hrvatsko-talijanska plinska diva

Plin s osam polja u Sjevernom Jadranu plasirat će se u plinski sustav Hrvatske, dok će se onaj s preostala dva polja na području Marica, koja plinovodima nisu spojena s Hrvatskom, prodavati Talijanima.

Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell)
Zoltan Aldot (Foto: Pixell) Foto: Pixell

"Ova investicija dobar je korak u našim nastojanjima da povećamo domaću proizvodnju, a za značajniji rast svojih rezervi spremni smo i za akvizicije u inozemstvu,“ rekao je Zoltán Aldot, predsjednik Uprave INA-e prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu.

INA će s novim eksploatacijskim poljima povećati svoje sigurne i vjerojatne rezerve za 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) i povećati proizvodnju ugljikovodika u 2018. za oko 2500 boe na dan, odnosno gotovo 380.000 m³ plina na dan, priopćlili su iz kompanije.

INA će početi samostalno upravljati eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica nakon ispunjenja svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima, nakon čega će sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran biti usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske. Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji s obzirom na to da to područje nije povezano s opskrbnim sustavom Hrvatske. INA i Eni zbog toga su potpisali Ugovor o prodaji plina s navedenih polja.