Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinska platforma

Anamarija A: Hrvatsko-talijanska plinska diva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U međunarodnim vodama sjevernog Jadrana, na samoj pomorskoj granici Hrvatske i Italije, nalazi se i jedna od najvećih plinskih platformi u tom području. Anamarija A u vlasništvu je Ine i talijanskog partnera ENI-ja. Naša ekipa provjerila je kako izgleda život na kraljici domaće proizvodnje plina.

30 nautičkih milja od Pule, na hrvatsko-talijanskoj morskoj granici, dočekala nas je impozantna Anamarija A, teška gotovo 4 i pol tisuće tona i visoka 114 metara. Jedna je to od 17 plinskih platformi u sjevernojadranskom podmorju, nastalih suradnjom Ine s Talijanima. Život na kompleksnoj čeličnoj divi, čije bušotine sežu pedeset metara ispod morskog dna, njezinim stanarima, odsječenim od vanjskog svijeta, nije lagan. 'Dan na platformi nikako nije dosadan, vrlo je dinamičan. Srijeda poslije 8 sati, nam je prvi radni dan, i ostajemo ovdje 14 radnih dana. Radni dan počinje u 7 sati, radi se po 12 sati, nakon doručka kreće se u obavljanje ovih rutinskih zadataka, provjera postrojenja, ispunjavanje radnih dozvola za vanjske izvodace', priča Damir Mlinarić, nadzornik za zaštitu zdravlja i sigurnosti na platformi.

Pročitajte i ovo Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin Potpisivanje ugovora između INA-e i Enija (Foto: Pixell) Veliki dan za INA-u INA u šopingu: Hrvatska naftna kompanija kupila udjel talijanskog Enija u plinskim poljima

Brojni zahtjevni sustavi već na prvi pogled odaju da je riječ o najsuvremenijoj tehnologiji crpljenja prirodnog plina. Postrojenja su podijeljena po katovima. Hijerarhija je ovdje vrlo stroga, s jasno definiranim dužnostima. Zbog dvojne uprave, Anamarijom tako 3 tjedna upravlja Hrvat, pa zatim Talijan. Pogled u unutrašnjost otkriva sobu za nadzor rada platforme te skroman, ali dostatan smještaj za djelatnike. Eksploatacija plina iz jadranskog podmorja traje već deset godina. Cijeli projekt vrijedan je oko 4 i pol milijarde kuna. Izgradnja ove platforme, trajala je oko 3 godine, a služiti bi trebala idućih trideset. Za domaći plin, od neprocjenjive je vrijednosti.

'Njezin značaj je izuzetno velik, s Jadranskih polja u ovom trenutku dolazi oko 60 posto domaće proizvodnje plina. Sama Anamarija A u ovom trenutku je oko 10 posto domaće proizvodnje plina, za ilustraciju, ona u ovom trenutku proizvodi duplo više plina nego što Zagreb troši', ističe Želimir Šikonja, direktor sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina za JI Europu. Proces proizvodnje plina na platformi Anamarija A ovdje u Sjevernom Jadranu, u potpunosti je automatiziran. Desetak članova posade brine se tek za održavanje postrojenja. Svakoga dana ovdje se proizvede oko 800 tisuća kubnih metara čistoga metana. Pušenje je ovdje strogo zabranjeno. Zbog visokih sigurnosnih standarda, ovo postrojenje gotovo da i nema štetnog utjecaja na okoliš. Svi mogući loši scenariji predviđeni su i opasnost je svedena na minimum. Izgradnjom Anamarije A Ina je okončala jednu od najvećih investicija u posljednjih nekoliko godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene