Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

INA je izgubila spor protiv Srbije. Pred sudom je tražila povrat 167 benzinskih crpki i 11 skladišta - ukupne procijenjene vrijednosti od oko 200 milijuna eura, ali i poništenje kasnije prodaje te imovine ruskom Lukoilu.


INA je u ponedjeljak objavila kako koristi sva pravna sredstva za povrat svoje imovine u Srbiji, kao i za poništenje ugovora o privatizaciji te imovine.

Vezani članci Ilustracija Monstrum koji je ugušio 2-godišnju kćer osuđen za nasilje u obitelji: Majka je sjedila pred zgradom i vrištala Popis stanovništva u Vojvodini - 5 Hoće li se broj Hrvata smanjiti i koji su izazovi? Počeo popis stanovništva u Srbiji

INA: Razumijemo zabrinutost zaposlenika, ali...

Sud je odbio ININ zahtjev vezan uz poništenje privatizacije. Iako je ta presuda pravomoćna - u INI tvrde da nema riječi o gubitku vrijedne imovine jer se još vodi glavni postupak za povrat imovine. INA najavljuje i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

'Ne može INA da napada neki ugovor o kupoprodaji u kome ona nije učesnik. To je treće lice kako se to kaže sa strane se pojavilo u tužbi. Poništavanje jednog ugovora može da traži samo ono lice ili ona lica koja su učesnici u ugovoru', rekao je Sava Anđelković, odvjetnik akcijskog fonda republike Srbije.

'Ovaj prvi spor gdje se rješava je u prekidu i čeka se donošenje bilateralnih sporazuma. A ovaj za poništavanje ugovora, on apsolutno nema nikakvog utjecaja na ovaj prvi spor oko povratka imovine', rekao je Antonio Brešković, ININ odvjetnik u Srbiji.

'Smatram da se treba nastaviti s tim jer mislim da to nije predmet sukcesije jer se ne radi isključivo o onoj izravnoj državnoj imovini kao što su bile zgrade veleposlanstva i ostale stvari. To je bila imovina poduzeća koje je bilo u Jugoslaviji i koje je bilo raspoređeno po Republikama, u Sloveniji nije bilo problema, u Bosni nije bilo problema jedino je Srbija to tumačila na svoj način', rekao je Davor Štern, bivši predsjednik Uprave INE i naftni konzultant.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju