Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

PROBLEMATIČAN MODEL

SJEDNICA GSV-a Sindikati protiv otkupa dionica Ine od MOL-a: "Nismo čuli ništa više od onoga što se piše po medijima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HEP je visoko kapitalizirana kompanija koja ima solidne prihode, ističu sindikalci, te joj nije potrebno na ovakav način izlaziti na tržište.

Predstavnici sindikata izrazili su u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća protivljenje otkupu dionica Ine od MOL-a, kao i prodaji 25 postio dionica HEP-a kako bi se to učinilo, rečeno je nakon sjednice GSV-a na kojoj, kako je istaknuto, nisu bile iznesene nikakve nove informacije o toj temi.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

"Sindikati su očekivali puno više kada je riječ o ovoj sjednici GSV-a i informacijama. Nismo čuli ništa više, nego čak možda i skučenije od onoga što se vidi u javnoj raspravi koja se vodi putem medija i izjavama koje dolaze od različitih članova Vlade. S druge strane nije se otvarala tema niti oko vrijednosti kompanija niti o tome na koji način bi se to provodilo", rekao je nakon sjednice GSV-a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Dodao je i da su sindikati jasno izrazili svoje negodovanje oko modela s kojim bi se u to išlo - inicijalne javne ponude (IPO) i stava su da ga je zbog cijelog niza razloga u ovom trenutku nemoguće i nepotrebno provoditi jer je HEP visoko kapitalizirana kompanija koja ima solidne prihode pa mu čak nije potrebno na taj način izlaziti van.

Sever je istaknuo i da su sindikati iz Ine dali cijeli niz primjedbi, a što se tiče vrijednosti dionica Ine, naglasio je da je danas drugačije vrijeme nego onda kada je kupovana.

"Vrlo jasno je konstatirano da sindikalna strana očekuje da kad se riješava pitanje Ine da se u sklopu toga riješava i pitanje rafinerija i u Sisku i Rijeci, ali i nalazišta plina i nafte na drugoj strani i da to mora biti jedinstveni paket u koji se ide, što znači da su sindikati vitalno zainteresirani za ostanak proizvodnje i u Sisku i u Rijeci", naglasio je čelnik NHS-a.

"Ono što, nažalost, prati ovaj proces i nije pozitivan moment, neka su ranija iskustva koja bacaju sjenu na bilo kakav proces privatizacije u Hrvatskoj, odnosno u ovom slučaju prodaju tek manjinskog udjela u HEP-u", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Istaknuo je da su na sjednici informirali predstavnike Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnike sindikata o trenutnoj poziciji te iskazali punu otvorenost za svaki argumentirani razgovor i prijedloge po pitanju mogućeg otkupa Ine te prodaje HEP-a. "Sa sindikalne strane prije svega postoje skepse oko toga da li je potrebno ići u otkup dionica Ine, a s druge strane postoje i oko modela koji uključuje prodaju 25 posto dionica HEP-a putem IPO-a", dodao je Ćorić.

Na zamjerke sindikata da je nemoguće u ovom trenutku provesti IPO, kaže da se radi o mišljenjima pojedinaca i u tom kontekstu drži da je IPO moguće provesti.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja rekla je da nisu imali konkretne pokazatelje koliko vrijede Ina i HEP da bi imali normalnu diskusiju. "Jedna i druga su velike i značajne firme i bilo kakve odluke vezane za njih mogu ili uzdrmati ili dignuti gospodarstvo. Treba biti veoma oprezan, slušati i razgovarati", poručila je.

Predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić rekla je da je njihov stav da se pitanje Ine i HEP-a moraju razdvojiti, jer previše radnih mjesta i radnika o tome ovisi te su se založili za nastavak socijalnog dijaloga i da se provede konstruktivna rasprava o tom pitanju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene