Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkup Ine od MOL-a

"Najave Plenkovića su ishitrene, neprovedive i štetne"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević, Vladinu najavu o privatizaciji HEP-a po modelu inicijalne javne ponude (IPO) radi otkupa vlasničkog udjela MOL-a u Ini, ocijenio je u subotu ishitrenom i neprihvatljivom, rekavši kako ne želi da se u HEP ponove pogreške koje su se dogodile u Ini.

U HURS-u priroritetnim nacionalnim interesom smatraju postizanje energetske učinkovitosti i standarda u kojem bi građanima i poduzetnicima u Hrvatskoj osnovni energenti bili dostupni kako bi se omogućio dostojanstven život i primjereni uvjeti za gospodarsku aktivnost. Zato je potrebno raspraviti modalitete i postići širi koncenzus o načinu provedbe, kazao je Matijašević na konferencioji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Ustvrdio je da je aktualna Vlada nastavila s 'neodgovornom politikom' ne rukovodeći se načelom je li donesene odluke moguće provesti te kolika je njihova cijena.

Najave premijera Andreja Plenkovića s tim u vezi HURS i sindikati u Ini i HEP-u drže ishitrenim, neprovedivim i štetnim.

Ishitrenost takve odluke pokazuje nesuglasje u vladajućoj koaliciji i u samom HDZ-u, tvrdi Matijašević. Kaže da je HURS zatražio sastanak s ministrom energetike Slavenom Dobroviću još 21. studenome, ali bez odgovora. U međuvremenu vezano za razgovore o Ini i HEP-u u ime Vlade istupala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u čijem se resoru te tvrtke ne nalaze, dodao je. Odluka je štetna, tvrdi Matijašević, jer će se privatizacija provesti na hrvatski način u HEP-u koji treba biti regionalni lider i jamac energetske neovisnosti.

Smatra da odgovornost za događanja u Ini snose Račanova i Sanaderova Vlada, sa 'sramnim izdajničkim ugovor' iz 2009., pravosuđe s odlukom Ustavnog suda, DORH koje nije zatražilo raskid ugovora zasnovanog na 'koruptivnim aktivnostima' unatoč prvostupanjskoj presudi. Na to se nadovezala i arbitraža u Ženevi u kojoj je jedan hrvatski predstavnik glasovao protiv, a tri se nisu odazvala, kaže Matijašević. Dodao je da se i danas odluke u Ini donose protuzakonito, a takva praksu je za Milanovićeve Vlade podržavao predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović.

Matijašević je podržao SDP-ovu interpelaciju u Saboru da se otvori rasprava o energetskoj neovisnosti i stanju u Ini. Smatra da je zbog nastale štete u Ini svih ovih godina neprovođenjem obaveza iz ugovora umanjiti prodajnu cijenu MOL-ovog udjela. Ne uspijemo li u tome treba osnovati državnu tvrtku koja će upravljati proriodnim bogatstvima Hrvatske i, kako kaže, oduzeti sisačku i riječku rafineriju jer nisu ispunjene ugovorne obaveze.

Predsjednik Sindikata INAŠ-a, jednog od triju reprezentativnih u Ini Zdenko Mučnjak izrazio je podršku sindikatima u HEP-u u suprotstavljanju Vladinoj namjeri da kroz privatizaciju HEP-a osigura sredstva za otkup MOL-ovog udjela u Ini. Vlada nije sagledala sve aspekte takve odluke pogotovo štetne vezano uz nacionalne i interese građana, rekao je.

Ina danas nije ono što je bila prije 13 godina i čudi najave MOL-a koji traži povrat uloženih sredstava u kupnju Ine, jer to bi bilo kao da nakon 13 godina korištenja auta pri prodaji za njega tražite koliko ste ga ranije platili, a da u međuvremenu njega niste ulagali. INA je još uvijek dobra kompanija i ma potencijala, iako tijekom godina nije ulagano u istraživanje proizvodnju, preradu, maloprodajnu mrežu, upozorio je Mučnjak.

Odgovarajući na novinarski upit Mučnjak je rekao kako nije upitno da treba vratiti vlasništvo nad Inom, da li na način otkupa dionica MOL-a u Ini ili na neki drugi način o tome bi trebalo postići konesnzus. Sam otkup dionica nije jedini način na koji se mogu zaštititi interesi građana, ustvrdio je Mučnjak, dodavši kako nije najbitnije vlasništvo, nego upravljanje kompanijom, a ono je loše. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene