Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati koji djeluju u Ini najviše bi voljeli da najava mađarske Vlade o mogućoj prodaji MOL-ovih 49,1 posto dionica Ine završi tako da hrvatska država ponovno preuzme većinsko vlasništvo i upravljačka prava u Ini, te tvrde da MOL nije ništa uložio u razvoj hrvatske naftne kompanije.


Nakon što je objavljeno da je mađarska Vlada dala nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, čelnici hrvatskih sindikata koji okupljaju radnike Ine ocijenili su da se vjerojatno radi o spinu mađarske strane, ali smatraju kako bi bilo dobro da do prodaje dionica doista i dođe.

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac izjavio je da su Mađari na Ini već dosad 'debelo zaradili' i još će zaraditi eventualnom prodajom dionica, a da nisu ispunili ono na što su se obvezali kupoprodajnim ugovorom.

'Nisu modernizirali riječku i sisačku rafineriju, štoviše u Sisku su prepolovili rad rafinerije. U maloprodaju nisu uložili ništa, umjesto toga daju je u franšizu, a na Ininim benzinskim postajama u BiH umjesto hrvatskog prodaju mađarsko gorivo', kaže Tomac.

Vezani članci Zgrada Ine INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Svjedok na suđenju: "Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu"

>> Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine

Osim toga, nanijeli su štetu hrvatskoj petrokemijskoj industriji, jer za propast Diokija osim bivšeg vlasnika Roberta Ježića kriva je i Uprava Ine koju vode mađarski kadrovi, tvrdi Tomac.

'Kamo sreće da se Ina vrati u okrilje hrvatske države, a ako 49 posto bude prodano nekom drugom, možda će novi većinski vlasnik biti pošteniji prema hrvatskom gospodarstvu i rudnom i plinskom bogatstvu', poručio je Tomac.

Predsjednica Sindikata Ine i društava Ine Maja Rilović ističe kako je sindikalcima bitno da se Ina razvija kao samostalna kompanija, jer to je jamstvo sigurnosti radnih mjesta i materijalnih prava njezinih radnika.

MOL dosad nije vodio razvojnu politiku, već je Inu pretvorio u svoju podružnicu, protiv čega se borimo cijelo vrijeme, između ostaloga i organizirajući prosvjedne akcije poput 'Ina radi - MOL se gradi', kaže Rilović. I ona bi najsretnija bila da se većinsko vlasništvo i upravljačka prava u Ini vrate u ruke hrvatske države.(Hina)