Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za to se odlučio i političar

Jeste li ikad pomišljali promijeniti - ime? To je lani u Hrvatskoj učinilo 4500 ljudi, doznajte kakav je postupak i koliko košta

Zahtjev za promjenom imena (Foto: Dnevnik.hr)
Zahtjev za promjenom imena (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predrag Fred Matić (Foto: Dnevnik.hr) Predrag Fred Matić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zahtjev za promjenom imena (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kad su u pitanju izbori, sve dolazi u obzir, pa čak i promjena imena. Baš to je učinio SDP-ov zastupnik Predrag Matić, i dodao si nadimak Fred. Postupak je jednostavan, a stoji 35 kuna. Prošle godine na njega se odlučilo gotovo 4500 građana.

Više nije samo Predrag Matić. U službenim je dokumentima ostao Predrag, i dodao Fred. ''To je moje ime koje su mi roditelji dali prije 56 godina, i ja ga se ne odričem,ovaj nadimak je prepoznatljiv, i zašto ne bih ubacio. Ako je Josip Broz sebi mogao staviti nadimak, zašto ne bi mogao i Predrag Matić?'', kaže on.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) REBRANDIRANJE Turska službeno zahtijeva od međunarodnih organizacija da joj promijene - ime Hrvatski branitelji - 2 RASTE BROJ BRANITELJA Svaki deveti stanovnik Hrvatske ima braniteljski status. Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je kako je to moguće

Ipak, razlog su europski izbori, a bivši SDP-ov ministar Matić računa da bi mu Fred mogao donijeti više preferencijalnih glasova, nego Predrag.

''Da, jest, da ne bi bilo nedoumica, iz stvarno praktičkih razloga'', kaže Matić. A za razlog nije briga ured državne uprave na čija vrata treba pokucati da bi se promijenilo - ime i prezime.

''Za promjenu imena i prezimena trebate imati ispunjen zahtjev, kojeg dobijete kod nas, važeću osobnu iskaznicu i uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak protiv vas'', objašnjava Mirjana Drugović iz Ureda državne uprave.

I 35 kuna državnih biljega, a novo ime, prezime ili oboje - upisuje se u zahtjev, koji je prošle godine popunilo 4400 građana.

Možete izabrati bilo koje ime, koje ne vrijeđa javni moral i ne ugrožava prava i slobode drugih te pravni poredak. Drugih ograničenja - nema. Među muškim su imenima najpopularniji Luka, David i Ivan, a za djevojčice Mia, Sara i Lucija.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene