Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako imate sitnoga novca u vašoj 'kasici prasici' preporuka je da ga potrošite u trgovini. Odnesete li kovanice u banku, ondje se njihova vrijednost smanjuje, a većina banaka čak naplaćuje naknadu za plaćanje u kovanicama.


Ne isplati se više čuvati sitni novac u staklenkama. Zvuči nevjerojatno, ali kovanice i novčanice u Hrvatskoj nemaju istu vrijednost.  U banci kovanice manje vrijede. Odlučite li račun ili ratu kredita platiti u kovanicama, banka će vam naplatiti naknadu. Od banke do banke ona se razlikuje. Uglavnom se naplaćuje između dva i pet posto od vrijednosti računa.

Redovi pred bankomatima: Ukrajinci u panici podižu novac!

Vezani članci Razneseni bankomat (Foto: PU zagrebačka) Policija uhitila osobu osumnjičenu za provale u bankomate: Punili ih plinom kako bi izazvali eksploziju Mel B (Foto: Profimedia) Bivši prijatelj iznio skandalozne optužbe na račun bivše spajsice: "Okrutna je, hladna i zanemaruje djecu"

'Mi takvu naknadu ne naplaćujemo. Znači, naknada se naplaćuje isključivo u onim situacijama kada se radi o zamjeni kovanica za gotov novac i samo ako se radi o iznosu većem od 100 kuna.', rekao je Dario Gabrić, direktor komunikacija Erste banke.

Prebrojavanje kovanica službeniku oduzima previše vremena. Glavni je to razlog zbog kojega banke plaćanje kovanicama naplaćuju. Obrada, provjera kakvoće i sortiranje kovanog novca dodatni je posao i trošak za banku, a visina naknade posljedica je toga da su manipulativni troškovi obrade kovanog novca za poslovnu banku veći od obrade novčanica.

Već godinama novac dijeli potpunim, ali ljubaznim, neznancima

I banke u inozemstvu naplaćuju proviziju na kovanice. Izravan kontakt između djelatnika djelatnik banke i klijenta sve je rijeđi, dok je u poslovnicama sve je manje službenika.

Bankomati i internet bankarstvo sve su popularniji. Samo u Hrvatskoj više od milijun građana račune plaća internetom. Kasice-prasice ipak neće u povijest. Djeca su izuzeta od plaćanja naknada, stoga je njihova štednja uglavnom u kovanicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook