Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susretljivost se isplati

Već godinama novac dijeli potpunim, ali ljubaznim, neznancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan muškarac već nekoliko godina dijeli po 1.000 funti (oko 9.000 kuna) osobama koje slučajno susretne, a koje su prema njemu bile ljubazne.

Muškarac koji želi ostati anoniman pokrenuo je svojevrsni pokret ‘We are lucky’ (‘Mi smo sretni’). Kaže da je prije nekoliko godina došao’do novca koji nikada sam neće moći potrošiti za svog života i stoga odabire njemu nepoznate ljude na ulici za koje procjeni da su iznimno dobri i poklanja im po 1.000 funti. Jedini uvjet ovog poklona jest da taj novac utroše na neko dobro djelo. Tumačenje izraza dobro djelo ostavlja onima kojima pokloni novac. Oni pak zauzvrat na internetskoj stranici koju je otvorio pišu na što su novac utrošili.

Pročitajte i ovo Policija traži pomoć građana U Zagrebu Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija ga traži i treba pomoć građana Ilustracija Pao s perona Nevjerojatan slučaj: Preko muškarca prešao vlak, on prošao - neokrznut

'Ja sam želio otići na turistički put u svemir. Ali, kada sam razgovarao sa svojim prijateljima na što bi oni utrošili novac, svatko je od njih bio kreativan na svoj način. Njihove su ideje bile mnogo kreativnije, velikodušnije i odgovornije od moje. Bilo mi je neugodno, jer sam shvatio da trošim količinu novca koji može promijeniti život na nešto što je totalno sebično i besmisleno', napisao je na internetskoj stranici.

Nakon dugog promišljanja odlučio je novac dijeliti nepoznatim ljudima za koje mu se činilo da bi ga utrošili na korisniji način od njega. Iz te su se ideje rodili razni sretni trenuci u stotinama života koje je do sada obogatio, a svaki ima svoju priču zabilježenu na web stranici.

Evo zašto je bolje imati 'tetu' u Australiji nego 'tetu' u Americi

'Odlučio sam sreću proslijediti na druge tako što bih nekoga izabrao i dao mu 1.000 funti. Nisam želio samo dijeliti novac. Želio sam podijeliti odgovornost koja je s njim došla’, napisao je anonimni muškarac koji stoji iza web stranice We are lucky.

Prvo je, dodaje, pristup vježbao na svojim prijateljima čije su priče o tome na što su novac potrošili, također objavljene na njegovoj internetskoj stranici.

Jedna od osoba koja je dobila 1.000 funti je Meg iz Cape Towna u Južnoafričkoj republici.‘Vozila sam bicikl u utrci na 110 kilometara oko Capea. Pala sam s bicikla i gurala ga. Ispred mene je bio stranac koji je trebao pumpu za gumu. Rezultat tog susreta bio je nešto na što nikada ne bih ni pomislila’, ispričala je Meg događaj koji se zbio 2012. godine.

Novac koji je dobila, odlučila je dalje proslijediti humanitarnoj organizaciji, ali nije mogla odlučiti kojoj točno. Nakon nekog vremena slučajno je otkrila mlade volontere koji prikupljaju novac za učenike koji se žele školovati, ali to financijski ne mogu priuštiti. Meg je izabrala novac darovati Brandonu, jednom od učenika kojem su pomagali. Kako je s njim i kasnije ostala u kontaktu otkriva da se životna atmosfera nastala zbog njezina dobročinstva nije promijenila samo kod njega, već i kod svih članova njegove obitelj.

Priče koje su obogatile živote i svojevrsnog pokreta ‘We are Lucky’ možete pročitati ovdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene