Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA

Jeste li među njima? Pogledajte tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr Osnovno zdravstveno osiguranje Osnovno zdravstveno osiguranje Foto: Getty Images Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Foto: Getty Images +0 Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Galerija 1/4 >>
Povećava se prihodovni cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje. Donosimo tko još ima pravo da mu država plaća policu dopunskog.

Prihodovni cenzus za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna povećava se na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca na 415,42 eura mjesečno.

S ovom se promjenom prije 10-ak dana pohvalila Vlada. 

"U cilju da se dostatno izmijeni visina prihodovnog cenzusa za one osigurane osobe za koje prema načelima društvene solidarnosti postoji potreba da im se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća iz proračuna, a čemu Vlada i Ministarstvo zdravstva kontinuirano posvećuju pažnju, predlaže se donošenje tog zakona po hitnom postupku", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon Vladina prihvaćanja prijedloga koalicijskog partnera Silvana Hrelje.

Iz HZZO-a podsjećaju i da sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju svake godine provode usklađenje prihodovnog cenzusa s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće zaposlenih u RH. 

"Dana 30. studenoga 2022. donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2023. godini te će pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2023. godini moći ostvariti osigurane osobe HZZO-a ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 2251,71 kunu / 298,85 eura, te osigurane osobe – samci, ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2814,64 kune / 373,57 eura", objavili su tada u HZZO-u.

Sadašnja Vladina odluka još mora proći proceduru u Saboru. 

Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Foto: Getty Images

Za ostale stvari ostaju nepromijenjene. Pravo da im država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje imaju i sljedeće kategorije:

  • osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100 % oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,
  • osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,
  • osigurane osobe dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),
  • osigurane osobe redoviti učenici i studenti stariji od 18 godina.

Navedene osobe pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna ostvaruju na osnovi rješenja nadležnih tijela.

Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Foto: Getty Images

Pročitajte i ovo Zdravstvene iskaznice Imaš pravo, ostvari ga Ostali ste bez posla ili završavate školovanje? Nemojte ostati bez zdravstvenog osiguranja, ovo su detalji koje morate znati

Pročitajte i ovo Obrtnici pred mirovinu Imaš pravo, ostvari ga "Imamo manje prava od onih koje zapošljavamo": Obrtnici ljutiti jer ne mogu u mirovini raditi na pola radnog vremena. Evo što im preostaje

To su HZZO, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Centar za socijalnu skrb i sl. Zatim potvrdom zdravstvene ustanove o darovanom dijelu ljudskog tijela u svrhu liječenja, potvrdom Hrvatskog crvenog križa ili Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu o broju darivanja krvi, potvrdom nadležne obrazovne ustanove o redovnom školovanju odnosno studiranju, dokazom da ispunjavaju uvjet prihodovnog cenzusa, a u skladu s Pravilnikom o postupku, uvjetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna.

Dopunsko zdravstveno osiguranje, napominju u HZZO-u, ostvaruje se sklapanjem ugovora između osigurane osobe, odnosno tvrtke za njezine zaposlenike i HZZO-a. Ugovor se sklapa na temelju ponude za sklapanje ugovora koju morate podnijeti u HZZO-u. Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja može se ugovoriti i na internetskim stranicama HZZO-a.

Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Foto: Getty Images

"Osiguranicima koji su imali ranije ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje kod drugog osiguravatelja i koje je isteklo najkasnije 30 dana prije sklapanja ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju rok važenja police i iskaznice počinje teći s danom podnošenja ponude HZZO-u", kažu.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.
Svoju priču pošaljite na
reporter@novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene