Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Pometanje ulica, njega starijih i bolesnih, rad sa životinjama... Sve su to poslovi kojima možete "platiti" kaznu za prekršaj, ali postoji kvaka

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Napravili ste prekršaj i dobili kaznu u iznosu većem od 2000 kuna, no nemate novca kojim bi je platili. U slučaju kad Fina tijekom dvije godine ne naplati iznos kazne sud će rješenjem zamijeniti novčanu kaznu radom za opće dobro. Donosimo detalje.

Ako ste napravili prekršaj i niste platili kaznu u određenom roku, sud će Fini podnijeti nalog za ovrhu na vašim računima.
 
Novčana kazna za prekršaj može biti izrečena:

  • pravomoćnom presudom,
  • rješenjem o prekršaju,
  • prekršajnim nalogom,
  • obveznim prekršajnim nalogom. 

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Ako Fina u roku od dvije godine ne uspije naplatiti kaznu koja je u iznosu većem od 2000 kuna, obavijestit će sud o tome.

Sud će prema vašem mjestu prebivališta rješenjem novčanu kaznu zamijeniti radom za opće dobro i uputiti vas na izvršenje kazne uz vaš pristanak.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Trebate odvjetnika ili pravnu pomoć, a nemate novca? Provjerite imate li pravo na besplatnu pomoć

Ako se radi o iznosu manjem od dvije tisuće kuna, Fina će obavijestiti sud, koji će zatražiti od Porezne uprave ovrhu na vašoj drugoj imovini. Novčana kazna u visini do 2000 kuna ne može biti zamijenjena radom za opće dobro.

Izvršenje rada za opće dobro

Rješenjem o radu za opće dobro odredit će se i zamjena neplaćene novčane kazne zatvorom za slučaj da ne prihvatite rad za opće dobro ili ako ga prihvatite, ali ne izvršite.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Rad za opće dobro u prekršajnom postupku može biti pod određenim uvjetima primijenjen kao zamjena za novčanu kaznu. Izvršavanje takve kazne u nadležnosti je općinskog suda prema mjestu prebivališta osuđenika.

Ako ste osuđeni za prekršaj, ne možete sami tražiti niti zahtijevati da vam se novčana kazna zamijeni radom za opće dobro, već ste dužni platiti novčanu kaznu za prekršaj.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Imate li pravo odreći se dugova bliske osobe nakon njezine smrti? Ovo su detalji koje morate znati

Pravna osoba ili ustanova u kojoj ste raspoređeni na rad za opće dobro rasporedit će vas na rad u skladu s vašim psihofizičkim sposobnostima. Vodit će evidenciju vašeg izvršavanja rada za opće dobro i obavještavati sud o tome.

Kod rada za opće dobro ne pripada vam naknada. Više detalja možete pronaći OVDJE.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga. Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene