Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Znate li kako funkcionira novi način plaćanja "kupi sada, plati poslije"? Doznajte prednosti i rizike koje nosi

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
"Kupi sada, plati poslije" nova je opcija koju nude internetske platforme. Iako na prvu zvuči odlično jer ima brojne prednosti, ona sa sobom nosi i brojne rizike.

Povećanje kupovine preko interneta povećalo je i navike plaćanja kupaca preko interneta. Kupci na raspolaganju imaju nekoliko načina plaćanja poput plaćanja debitnim i kreditnim karticama, bankovnih prijenosa, digitalnih novčanika i nove platne usluge po načelu "kupi sada, plati kasnije".

Riječ je o uslugama na platformama poput Afterpay, Klarna, Scalapay i Paidy. Iako te platforme nude brz i jednostavan način plaćanja, važno je da potrošači prilikom kupovine budu svjesni i mogućih rizika.

Opcija "kupi sada, plati kasnije" podrazumijeva da kupac prvo dobije kupljenu robu, a plati je kasnije. Samim tim, opcija postaje sve popularnija među potrošačima.

Vrsta kratkoročnog kredita

Opcija se može shvatiti kao vrsta kratkoročnog kredita. Dobra je strana što se kupljeni proizvod može isprobati prije nego što kupac odluči želi li ga zadržati, a u slučaju povrata proizvoda - iznos koji bi inače bio uplaćen ne mora se vraćati jer plaćanje još nije izvršeno.

Imaš pravo, ostvari ga Online kupovina - 1 (Foto: Getty Images)

Kod plaćanja na taj način za kupca, u većini slučajeva, nema dodatnih troškova, kupnja je jeftina, gotovo da i nema prepreka za kupovinu jer ne postoji procjena kreditne sposobnosti, a plaćanje je gotovo uvijek trenutačno.

"Kupi sada, plati poslije" funkcionira na sljedeći način: u trenutku kupnje platforma preko koje se kupnja obavlja trgovcu plaća punu cijenu proizvoda i naplaćuje proviziju. Trgovci šire svoju prodaju, a platforma zarađuje proviziju.

Prednosti za kupce

Prednost za kupce je što mogu plaćanje raspodijeliti na više rata bez kamata i nisu podvrgnuti provjeri kreditne sposobnosti. Samim tim, takav način kupnje posebno je popularan među mlađom populacijom koja se služi digitalnim plaćanjima, a možda nema stalne prihode pa može biti alternativa potrošačkom kreditu koji im nije dostupan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Što učiniti u slučaju hitnih intervencija u stanu, a podstanar ste? Na što imate pravo ako vam se pokvari kućanski uređaj?

Opciju "kupi sada, plati poslije" nudi nekoliko platformi, primjerice švedska Klarna, australski Afterpay, talijanski Scalapay i japanski Paidy. Sve platforme općenito posluju na sličan način - nude raspored otplate s nultom kamatom za razne kupnje.

Rizici kod kupovine

U svakom trenutku treba znati da se, iako je riječ o olakšavanju internetskog plaćanja, radi o vrsti kredita pa postoje određeni rizici poput impulzivne kupnje nepotrebnih stvari jer je lako izgubiti kontrolu praćenja svojih troškova.

Imaš pravo, ostvari ga Online kupovina - 2 (Foto: Getty Images)

Platforme koje nude tu platnu uslugu dodaju treću stranu u odnos između kupca i prodavatelja, što može otežati postupak dobivanja povrata ako se pokaže da je kupljeni proizvod neispravan.

Taj novi način plaćanja trenutačno nije pokriven propisima, a problemi se mogu pojaviti prije i nakon kupnje. Kazne koje se primjenjuju u slučaju neplaćanja ili kašnjenja u plaćanju na rate su visoke. Konačni iznos tako može biti znatno veći od onoga koji je trebao biti.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Imaš pravo, ostvari ga Trebate pregled liječnika na koji se u bolnici čeka mjesecima? Možete se naručiti kod privatnika s uputnicom, no postoji kvaka

Savjeti za kupce

Potrošačima se savjetuje da ako je "kupi sada, plati poslije" jedini način na koji si mogu priuštiti ono što u određenom trenutku žele - odustanu od kupnje. Time će spriječiti prezaduženost.

Kod obustave plaćanja potreban je oprez jer se kazne mogu naplatiti i bez pristanka kupca. Kod kupnje je potrebno pročitati sva "sitna slova" uvjeta platne usluge kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Imaš pravo, ostvari ga Online kupovina - 3 (Foto: Getty Images)

Kupci ne bi smjeli podcijeniti psihološki aspekt tog načina plaćanja jer mogu osjećati da troše manje, ali u konačnici mogu potrošiti puno više iznad svojih mogućnosti.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene