Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svake godine umre oko stotinu žena

Iduće godine provedba programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od iduće godine trebala bi početi provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka maternice, od kojega u Hrvatskoj godišnja oboli oko 350 žena, a umre njih oko stotinu.

Vlada je prije nekoliko dana uputila prijedlog Nacionalnog programa Hrvatskom saboru, a bude li usvojen bit će to, nakon programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, treći program organiziranog probira radi prevencije zloćudnih bolesti.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe"

Program je usmjeren smanjenju rizika i ranom otkrivanju raka vrata maternice kod populacije žena između 25 i 64 godina starosti, kojih je u Hrvatskoj nešto manje od milijun i 200 tisuća. Namjera je da ih se pozivanjem na redovite Papa-testove tijekom prve tri godine obuhvatiti 85 posto.

Inače, najčešći uzroci pojave raka vrata maternice su infekcija humanim papiloma virusom (HPV), rana dob ulaska u spolni odnos, česta promjena partnera, loša genitalna higijena, spolno prenosive infekcije i pušenje.

Iako je bolest najčešća u žena između 40 i 59 godina te onih iznad 80-te godine života, najveći porast oboljenja prisutan je kod žena od 20 do 35 godina starosti.

Krajnji cilj nacionalnog programa je da se, nakon osam godina od početka provedbe, pojavnost raka vrata maternice smanji za 60 do 70 posto, a mortalitet za 80 posto nakon tri godine od početka programa.

Stručnjaci ističu da se u Hrvatskoj godišnje napravi velik broj Papa-testova, ali se zbog nepostojanja organiziranog programa, mnogim ženama Papa-test nepotrebno ponavlja a druge istodobno nikada nisu bile testirane.

Za provođenje programa u iduće tri godine predviđeno je 50 milijuna kuna. Do kraja ove godine provodit će se pilot projekt radi utvrđivanja najboljih uvjeta provedbe, a sredinom iduće godine program bi se trebao počeo provoditi u cijelom zemlji.

Donošenjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Hrvatska se usklađuje s preporukama Europske unije za provođenje probira za rano otkrivanje raka vrata maternice.

On je posljedica i prošlogodišnjeg usvajanja Rezolucije o zloćudnim tumorima čime se Hrvatska priključila brojnim aktivnostima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije koje se poduzimaju u borbi protiv zloćudnih bolesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene