Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska koristi cjepivo protiv HPV-a za koje se sumnja da je prouzročilo smrt 14-godišnje djevojčice u Velikoj Britaniji.


Britanske zdravstvene vlasti su na nogama, a naše smiruju javnost - djevojčice koje su cijepljene kod nas nisu ni u kakvoj opasnosti. Udruge pak, upozoravaju: ne trebaju djeci cjepiva, nego edukacija!

Vezani članci Cijepljenje protiv HPV-a - 3 Mladi u Slavoniji pozvani na besplatno cijepljenje protiv opasnog virusa: "Kada dobijete dijagnozu, u šoku ste i ne možete vjerovati" Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Isto cjepivo, od kakvog je možda preminula mlada Britanka, u Hrvatskoj je odobreno prošle godine. No Hrvatska agencija za lijekove smiruje javnost. Smrtnih slučajeva nije bilo. Zabilježene su tek 4 nuspojave. 'Riječ je o blagim nuspojavama kao što su osip i nesvjestica, za koje je utvrđena moguća povezanost s primjenom cjepiva. Također su prijavljeni trnci u ruci i afektivna reakcija za koje je utvrđeno da povezanost s primjenom cjepiva nije vjerojatna', doznaje se iz agencije za lijekove.

>> Istražuje se smrt djevojčice umrle nakon cjepljenja protiv HPV-a

Upravo zbog tih upozorenja majci dviju djevojčica Renati Jelušić drago je što se umjesto cjepiva odlučila na razgovor sa svojim kćerima. 'Procijenili smo da može biti više štete nego koristi. Štete u smislu da ni jedno cjepivo nije potpuno bezopasno, a pogotovo ovo novo cjepivo o kojemu još tako malo znamo', kazala je Renata. 

Edukacija dovoljna?

Da je s djetetom bolje razgovarati, educirati ga te uputiti da se spolni odnosi mogu i činiti odgovorno - smatraju i u centru za edukaciju. 'Mislim da je vrlo žalosno to što smo mi spremni uvesti cjepivo i utrošiti veliku količinu novca na cjepivo, a nismo spremni i nemamo političke volje za uvođenje seksualne edukacije', kazala je Sanja Cesar.

Povjerenstvo za HPV nikad nije osnovano

Prije dvije godine pri Ministarstvu zdravstva trebalo je biti osnovano i povjerenstvo za HPV. Kao predstavnik roditelja u njemu je trebala biti i Mirela Blaženović. No, ono nikad nije osnovano, a djeca i dalje ne znaju o tome mnogo. 'Znaju nešto o HPV-u, što bi bilo i nevjerojatno da ne znaju s obzirom na ovu medijsku kampanju koja se širi u posljednje vrijeme, ali ne znaju dovoljno da bi se doista zaštitili', kazala je Mirela. HPV virus uzročnik je raka grlića maternice i prenosi se spolnim putem. Kampanja za cijepljenje djevojčica provodi se u Hrvatskoj unatoč apelima udruga diljem svijeta koje upozoravaju na oko 3.000 nuspojava. Zagrebački zdravstveni stožer i ove godine priprema akciju cijepljenja tinejdžerica, pomno prateći slučaj iz Britanije. 'Cjepivo ih eventualno može zaštititi od virusa koji bi mogao uzrokovati nekakve bolesti, ali ih ne može zaštititi od rizičnog ponašanja i od neznanja', smatra Mirela.

Nisu u pitanju samo djeca. Postoci žena koje učestalo odlaze na kontrole doista su poražavajući, a svake godine 400 žena čuje istu dijagnozu. Uostalom, svake dvije minute negdje u svijetu od raka grlića maternice umre jedna žena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju