Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem deficita

Pusić: Vlada nije raspravljala o povećanju PDV-a ili otpuštanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da Vlada nije raspravljala o mogućnosti povećanja PDV-a, smanjivanju plaća ili otpuštanjima, već raspravlja o tome kako ozbiljan problem deficita riješiti poticanjem proizvodnje, umjesto povećavanjem poreza.

'To je cijela rasprava koju u ovom trenutku vodimo. Takve odluke nisu bile na bilo kakvoj raspravi na užem kabinetu ili Vladi, niti smo raspravljali o mogućnosti povećanja PDV-a. Raspravljali smo o nekim mjerama koje bi se mogle prezentirati kako bi u idućoj godini smanjili deficit', rekla je ministrica Pusić nakon konferencije o politici EU prema izbjeglicama.

Komentirajući najavu ministra financija Slavka Linića da će se deficit državnog proračuna smanjiti povećanjem PDV-a, otpuštanjima i smanjivanjem plaća u javnom sektoru, Pusić je ustvrdila da otpuštanje nije niti spomenuto, već je cijela ideja vezana uz zapošljavanje kroz olakšavanje uvjeta investiranja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Sindikati: Nema prostora za rezove, to produbljujue krizu!

'Što se poreza tiče, nije bilo riječi niti o famoznom porezu na nekretnine. O toj temi, što se nas tiče, neće biti riječi dok se ne okrenu pokazatelji gospodarskog rasta', naglasila je Pusić.

Kontraproduktivnim je ocijenila što se u medijima pokušava iskonstruirati 'nešto što izaziva nesigurnost' i kroz to šalje loša poruka i hrvatskom gospodarstvu da se po tom pitanju mijenjaju odluke. 'Ne mijenjaju se, odluke su iste kao i što su bile', kazala je.

Na upit je li Vlada 'malo neozbiljna' kad jedan ministar najavi moguće mjere vezane uz smanjenje deficita a ona kaže da to nije na dnevnom redu, Pusić je odgovorila da je upravo obrnuto.

'Vrlo je ozbiljno to što se ni jedna mjera ne donosi olako, bez rasprave i razmatranja drugačijih argumenata. Tek onda se donosi odluka', kazala je Pusić. Dodala je kako oko nekih mjera ima dogovora, ali ne oko mjera koje su novinari spomenuli. Navela je i da su na današnjoj sjednici užeg Vladina kabineta, među ostalim, bile i mjere kojima se može doprinijeti smanjenju deficita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene