Boris Miletić i Valter Flego (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Boris Miletić i Valter Flego (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić i Valter Flego u petak su iskazali duboko razočarenje ponašanjem Vlade prema Istarskoj županiji ističući da je odnos svih HDZ-ovih vlada prema Istri bio diskriminirajući, ali da nijedna vlada nije pokazala takvu aroganciju prema Istri kao ova aktualna.


"Žalosno je da predsjednik Vlade u velikom stilu danas dolazi s ministrom obići radove na Istarskom ipsilonu te otvarati superluksuznu ACI marinu u Rovinju, dok 30 kilometara dalje u sablasno praznom brodogradilištu radnici Uljanika čekaju da im netko kaže što će biti s njima", kazao Flego na konferenciji za novinare u Puli.

Vlada neljudski zavlači radnike i odgađa odluku o Uljaniku

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Vlada otpisala režije na potresom pogođenim područjima. Otkrili što je potrebno da se razmotri popuštanje mjera Boris Miletić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Miletić: Vlada je dužna reći kako će osigurati plaće za radnike Uljanika

Vladu je optužio da zavlači radnike Uljanika i odgađa odluku o tom pulskom brodogradilištu dok europski izbori ne prođu, što je ocijenio prije svega neljudskim, a onda i neodgovornim te štetnim. "Doći u otmjenu ACI marinu, a kompletno ignorirati radnike Uljanika... to je nevjerojatno", istaknuo je Flego te napomenuo kako je ovo prvi put da vlada dolazi u Istru na neki protokolarni događaj na koji nisu pozvani predstavnici Istre.

"Vlada je bezbroj puta pokazala da joj Istra nije prioritet, da su joj strateški istarski projekti manje važni, a imamo toliko otvorenih tema i projekata o kojima s ministrima i premijerom u ovoj supercentraliziranoj državi trebamo razgovarati želimo li da se realiziraju ili dovrše", poručio je Miletić i premijeru Andreju Plenkoviću zamjerio da degradira Istru time što na današnji posjet nije pozvao župana i gradonačelnika.

Ako se pogleda protekli period od 18 mjeseci, dodaje, onda je jedina konstanta po pitanju hrvatske brodogradnje neodlučivanje, nedonošenje odluka i odgađanje, iako brojke neumoljivo govore da je proces dovršetka gradnje brodova pomoću međufinanciranja u smislu opterećenja poreznih obveznika financijski isplativiji nego isplata protestiranih jamstava.

Vlada je situaciju s Uljanikom pretvorila u politički rat s Istrom

"Umjesto nekakvog rješenja, situaciju s Uljanikom Vlada je pretvorila u politički rat s Istrom, najrazvijenijom hrvatskom regijom u kojoj HDZ nema nikakav politički utjecaj i koju na svaki način pokušava poniziti", naglasio je Miletić. Dodao je kako će premijer danas posjet Rovinju iskoristiti za slikanje među luksuznim jahtama, daleko od pogleda radnika praznog Uljanika.

"Prošlo je godinu i pol dana, a mi nemamo nijedan odgovor o tome što ova država misli o industrijskoj proizvodnji i brodogradnji, ljudi su ostali bez prihoda. Vlada ne pokazuju ni minimum suosjećanja, štoviše krajnje je bahata i nepristojna", zaključio je Miletić, koji je dolazak navodno zainteresiranih kineskih partnera ocijenio pozitivnim. (Hina)