Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelji se nisu odazvale

Identificirano devetoro stradalih u Domovinskom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja danas je zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirano devet osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije te posmrtnih ostataka preuzetih iz Bosne i Hercegovine.

Na identifikaciju je bilo pozvano deset obitelji, od kojih se jedna nije odazvala. Od devet osoba čije su posmrtne ostatke danas identificirali članovi njihovih obitelji, pet osoba ima status hrvatskog branitelja.

S obzirom na status u evidencijama Uprave za zatočene i nestale osam osoba je iz kategorije nestalih osoba (pokrenut postupak traženja pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja), dok su dvije osobe iz kategorije poginulih za čijim se posmrtnim ostacima traga.

Identifikaciji je nazočio i ministar branitelja Predrag Matić Fred koji je obiteljima izrazio sućut u ime ministarstva, hrvatske vlade i svoje osobno te istaknuo da je to vjerojatno najteži posao koji Ministarstvo obavlja sa stručnim timovima koji su im uvijek pri ruci. Naglasio je da ministarstvo skrbi o svim nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima i stradalim civilima. "Izražavam vam punu potporu i poručujem da ćete u hrvatskoj vladi i Ministarstvu branitelja imati potporu za sve nedaće i probleme koje imate, mi smo tu da vam pomognemo", rekao je Matić obiteljima identificiranih osoba.

Pročitajte i ovo Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke? Iva Radić i Jovan Radan Bolno suočavanje Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"

Kraj puta za obitelji

'Ta procedura (identifikacija) je, nažalost, kraj puta za obitelji koje već 20-ak godina traže svoje najmilije. Ovim trenutkom izgubljene su sve nade da će vaši najmiliji biti ikada pronađeni živi, no vi se s time hrabro nosite', rekao je Matić i naglasio da će Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja nastaviti tražiti nestale bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili vrijeme nestanka.

'Nećemo se smiriti dok ne pronađemo i posljednjeg nestalog. Znamo da je to gotovo nemoguća misija, međutim, institucija obitelji je jako snažna u našem društvu i iako dobivamo pohvale iz inozemstva da smo jedni od rijetkih s najvećim brojem pronađenih nestalih osoba, nećemo se smiriti dok ne pronađemo i posljednjeg s liste nestalih', istaknuo je ministar Matić.

Pomoćnik ministra Ivan Grujić rekao je da su obiteljima prezentirana sva saznanja kako bi se potvrdila identifikacija, a nakon nje bit će uzeti podaci za upis u knjigu umrlih, a nakon toga će obitelji izraziti zahtjev, odnosno želju, za vrijeme i mjesto pokopa.

Predstojnik Zavoda za sudsku medicinu Davor Strinović rekao je da DNK nalaz sa sigurnošću potvrđuje identifikaciju. Nakon današnje identifikacije Uprava za zatočene i nestale traga za još 984 nestalom i nasilno odvedenom osobom 1991/92. godine u agresiji na Hrvatsku, te 784 osobe nestale 1995. godine, što sveukupno čini 1.768 nestale i nasilno odvedene osobe na području Hrvatske. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene