Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Republike Srpske i optuženik za genocid Radovan Karadžić još nije iskoristio sve mogućnosti da ostvari dobrovoljnu suradnju Hrvatske u vezi s predajom dokumenata koje on smatra nužnima za svoju obranu, ocijenio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u odgovoru na Karadžićev zahtjev da ICTY izda obvezujući nalog Hrvatskoj.


Sudsko je vijeće u ponedjeljak objavilo kako, prije nego što ono nekoj državi naloži da preda dokumente nekoj strani u procesu pred Sudom, tražitelj mora pokazati da je stupio u kontakt s tom državom. Tek kad država odbije tako surađivati, tražitelj može od Suda tražiti da poduzme obvezujuću akciju.

Vezani članci Slika nije dostupna ICTY: Počeo dokazni postupak Markačeve obrane Slika nije dostupna Suđenje Karadžiću: Srebreničke žrtve otputovale u Haag

Hrvatska je objavila da je locirala neke dokumente, a Karadžić nije objasnio je li iskoristio hrvatsku ponudu da pregleda arhive. 'Štoviše, čini se da uopće nije kontaktirao s Hrvatskom od svoga zadnjeg podneska 24. ožujka 2010. iako je na njemu odgovornost da se pobrine za hrvatsku dobrovoljnu suradnju', kaže se u ICTY-jevoj odluci.

Zato je sudsko vijeće optuženom Karadžiću naredilo da odmah počne s hrvatskim vlastima razgovor o davanju tih dokumenata ili da obavijesti Sud kako to ne želi učiniti. O napretku svojih pregovora s Hrvatskom Karadžić mora obavijestiti Sud do 10. kolovoza.

>> Karadžić: Protiv mene se vodi nepravedan postupak

Od Hrvatske je tom odlukom sudsko vijeće zatražilo da s optuženim Karadžićem i njegovim pravnim savjetnicima komunicira ako joj se obrate u vezi s tim pitanjem. Karadžiću se u Den Haagu sudi za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini. (Hina)