Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Gojanović se nije sjetio imena relevantnih za događaje o kojima je svjedočio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočeći danas, drugi dan za redom na haškom suđenju trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, bivši pripadnik HV-a Vladimir Gojanović nije se mogao sjetiti gotovo niti jednog imena relevantnog za događaje o kojima je svjedočio dan ranije, uključujući i ubojstvo zarobljenog srpskog vojnika.

Gojanovića, bivšeg pripadnika 4. splitske gardijske i 113. šibenske brigade te predsjednika Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) u petak je protuispitivao Luka Mišetić iz odvjetničkog tima obrane generala Gotovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočio video linkom iz Japana Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan Slika nije dostupna Rajčić svjedočio o uporabi topništva 'Gotovina je bio vrhunski profesionalac, strog i pravedan'

Osim imena zapovjednika 113. brigade Damira Kotlara, Gojanović nije znao reći tko je zapovijedao njegovom satnijom i vodom, a pri kraju svjedočenja nije više bio siguran ni je li bio pripadnik 2. bojne, kako stoji u njegovoj izjavi, ili 3. bojne koja je zapravo djelovala po pravcu koji je opisao.

Gojanović nije mogao reći tko je ubio pripadnika vojske pobunjenih Srba, tko su vojnici koji su skoro zapalili živu staricu niti tko su "zapovjednici koji se nisu ni uznemirili" zbog najave svojih vojnika da idu silovati.

"Ne znam o kome se radi" i "ne znam njihov identitet", odgovarao je Gojanović na pitanja Mišetića o sudionicima događaja o kojima je svjedočio.

Svjedok je također bio u nemogućnosti "imenovati pripadnike svog tima" s kojima je sa sedam dobrovoljaca otišao u Kistanje, kao ni "pripadnike svog tima" s kojima je "zarobio mirovnjake UNPROFOR-a".

Gojanović nije identificirao niti jednu osobu koja je sudjelovala u pljački i paležu na osvojenom području iako je u izjavi tužiteljstvu kazao da su se "zločine spremali počiniti ljudi s kojima sam živio i odrastao".

Mišetić je tijekom protuispitivanja ustvrdio da je zapovjednik Kotlar 21. kolovoza 1995. sastavio popis 2337 vojnika 113. brigade koji su sudjelovali u Oluji a na kojem nema njegova imena, na što je Gojanović odgovorio da "nije moja greška ako me nema u evidenciji".

Mišetić je u sudnici predočio dokumente iz kojih je vidljivo da je protiv Gojanovića četiri puta vođen stegovni postupak, potpisane od strane Damira Krstičevića.

Odvjetnik Mišetić je u sudnici III. ICTY-a predočio napadni plan generala Gotovine od 2. kolovoza 1995. s naredbom Odjelu za političku djelatnost u kojoj stoji da se "naređuje upoznavanje postrojbi za postupanje prema civilima, imovini i ratnim zarobljenicima sukladno Ženevskoj konvenciji".

Na pitanje da li je ta zapovijed stigla do njega, Gojanović je kazao da "nikada nije dobio knjižicu o Ženevskoj konvenciji", ali je potvrdio riječi od dana ranije da su tijekom akcije vojnici dobili naputke da "treba sačuvati sigurnost civila".

Obrana generala Gotovine nastavit će s protuispitivanjem svjedoka Gojanovića u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene