Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najskandaloznijih političkih događaja s konca ove godine, bio je posjet Aleksandra Vučića, bivšeg bliskog suradnika vojvode Šešelja dalmatinskom zaleđu. Vučić je pokazao kroničnu amneziju o srpskim zločinima. Nova TV došla je u posjed snimke nastale u okupiranoj Glini u ožujku '95. koja dokazuje da Vučić laže.


Vučić je za svog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj uspio izjavama uvrijediti hrvatske građane, patio je od amnezije, govorio da je neshvaćen, za rat i stradanja optužio televiziju i novinare, a jedino je, tvrdi, dobro shvaćen od naše policije koja ga je čuvala puna dva dana.

Vezani članci Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Vučić se požalio izraelskom premijeru zbog obljetnice Oluje: "Srbija je uvrijeđena" Slika nije dostupna Nikada čuo za zločin u Škabrnji

Hrvatskim je novinarima pri posjetu kazao kako ne razumije zašto se zbog njegovog dolaska podigla tolika prašina. Možda odgovor može naći u snimci nastaloj u okupiranoj Glini 1995. godine.

'Pozdravljam junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste prvi podigli baklju slobode tamo 26. juna još 1991. Vas koji ste prvi krenuli na ustašku vlast, vas koji ste prvi oslobodili srpske teritorije u RSK', rekao je Aleksandar Vučić u Glini 20. ožujka 1995. godine. 

>> 'Ako vlasti ne spriječe novi Vučićev posjet Hrvatskoj, mi ćemo'

>> Nikada čuo za zločin u Škabrnji

U beogradskom sjedištu njegove nove stranke, novinar Nove TV podsjetio ga je na u Glini izgovorene riječi. Zanijekao je da je uopće tada tamo i bio.

'Kako sam počinio neki zločin kad u tom ratu nisam sudjelovao, uopće nisam bio na tom teritoriju, a ako sam negdje počinio zločin uhitite me, pa ću odgovarati za njega', rekao je potpredsjednik SNS-a Aleksandar Vučić.

No nije ovo jedina Vučićeva laž. Rekao je i kako ne zna za počinjene zločine u Škabrnji, no 1995. u Glini je dobro znao za akcije u Medačkom džepu i Maslenici, iako su Maslenica i Škabrnja udaljene 10 minuta vožnje.

Iako je tada propagirao srpske ideje, danas ih osuđuje. Osuđuje zločin u Škabrnji, zločin na Ovčari. Iako se zalagao za ideju Velike Srbije, danas tvrdi kako nikad nije smatrao da Šibenik, Zadar, Split ili Makarska pripadaju Srbiji.

Vučić je najavio ponovni dolazak u Hrvatsku.