Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na komentar svog kolege ministra Mihaela Zmajlovića, kojeg je strah ugroženosti endemskih životinjskih vrsta, prvi čovjek gospodarstvenog resora u hrvataskoj Vladi Ivan Vrdoljak rekao je da on za izgradnju hidroelektrane Ombla ne misli poginuti.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je danas da će odluka o gradnji hidroelektrane Ombla biti donesena isključivo na temelju stručnih analiza. Vlast u tom i u svim drugim slučajevima više neće pokazivati mišiće i moć, već će svoje odluke temeljiti na ocjeni i mišljenju struke, rekao je Vrdoljak nakon obilaska pogona tvrtke Hidraulika Kurelja u Donjoj Stubici.

Dodao je kako "u ovoj zemlji nitko neće napraviti ništa što nije u interesu građana i zemlje u cjelini". Ako je i malo sumnje da nešto nije u redu i da može biti pametnije i korisnije, odlučit ćemo što je najpametnije i najkorisnije, rekao je Vrdoljak.

Vezani članci Slika nije dostupna Ekološka dozvola za Plomin C izdana zakonito, tužba odbijena Slika nije dostupna HEP: Ombla ide dalje

>> Zmajlović: Moramo se zapitati je li nam je važnija Ombla ili bioraznolikost?

Povod za novinarsko pitanje o perspektivi projekta Ombla je današnji istup ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića u kojem se kao moguća prepreka gradnji navodi ugroza endemskih životinjskih vrsta koje obitavaju u pećinama kroz koje prolazi rijeka Ombla.

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako "nitko neće ginuti za bilo kakav projekt i pri tom pokazivati mišiće i moć". Najavio je da će oni koji odlučuju na vagu staviti sve rizike i koristi od predviđenih 60 megavata snage HE Ombla i tada odlučiti. "Nisam onaj koji misli poginuti za Omblu", rekao je Vrdoljak.

Dodao je da studiju za Omblu još nije pročitao, ali da je politički stav takav da se ne radi ništa radi kupovine glasova već da treba biti razuman i odgovoran.

Upitan u kojoj je fazi projekt termoeletrane Plomin C, za sljedećih deset dana najavio je slanje zahtjeva za obvezujućim ponudama.

U vezi zahtjeva ruskog Gazproma za udjele u nekim hrvatskim tvrtkama na ime povrata imovine Naftne industrije Srbije, čiji je Gazprom vlasnik, rekao je da se takva pitanja mogu riješiti ugovorom o sukcesiji koji je na snazi.

Na novinarsko pitanje ima li nakon kandidature Vesne Pusić za predsjednicu HNS-a ambicija za to mjesto, Vrdoljak je podsjetio da je već ranije istaknuo da podržava kandidaturu Vesne Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook