Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od oko 800 zatvorenika i pritvorenika zagrebačkog zatvora u Remetincu oko 150 odbija zatvorsku hranu, potvrdio je danas ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović koji će zajedno s pučkim pravobraniteljem i izaslanstvom Hrvatskoga Helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) poodne posjetiti lepoglavsku kaznionicu u kojoj dio zatvorenika već nekoliko dana prosvjeduje zbog loših životnih uvjeta.


"I u Remetinec smo uputili inspekciju koja treba utvrditi jesu li prigovori o lošoj hrani i prenapučenosti točni", kazao je za Hinu Damjanović.

Vezani članci Slika nije dostupna Čačić iz Remetinca prebačen u kaznionicu u Valturi Slika nije dostupna Zatvorenici prekrili nadzorne kamere, gađali ih gumenim mecima

Smatra kako nije riječ o solidarnosti s lepoglavskim zatvorenicima, već o pojavi koja je poznata u praksi europskih zatvorskih sustava: kad se u jednom zatvoru netko pobuni, to, kako kaže, vrlo često potakne zatvorenike i u drugim zatvorima, iako za to nemaju opravdana razloga.

Damjanović tvrdi da se stanje u Lepoglavi popravlja, odnosno da sve više zatvorenika ponovno jede zatvorsku hranu i odlazi na rad. Po njegovim podatcima danas je odbilo raditi 83 od 410 zatvorenika.

Damjanović je izvijestio da će na njegov osobni poziv kaznionicu u Lepoglavi posjetiti pučki pravobranitelj Jurica Malčić i izaslanstvo HHO-a kako bi razgovarali sa zatvorenicima i uvjerili se u pravo stanje.

Inspekcija Uprave za zatvorski sustav prije dva dana je zaključila da su lepoglavski zatvorenici opravdano nezadovoljni kvalitetom i količinom hrane te uvjetima zdravstvene zaštite.