Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada optimistična

Hrvatska i šestu godinu u recesiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras tvrdi da u 2015. Hrvatsku očekuje gospodarski rast. Loše gospodarsko stanje prokomentirao je i Tomislav Karamarko.

Hrvatska će i šestu godinu zaredom završiti u recesiji, procjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U svojoj analizi hrvatskog gospodarstva predviđaju pad BDP-a od 0,6 posto na kraju 2014.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

Ističu da bi sljedeće godine veliki uspjeh bio kada bi došli do pozitivne nule ili ostvarili makar i minimalni gospodarski rast. Naznake oporavka vide u izvozu, industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo. U velikoj krizi i dalje je građevinarstvo, nema dovoljnog priljeva stranih investicija te je još uvijek vrlo niska razina zaposlenosti.

'Za 2015. godinu smatramo da bi se negativni trend zaustavio, odnosno da se barem zabilježe kakve takve barem minimalne stope rasta što još uvijek ne znači dosezanje nekog gospodarskog oporavka nego samo zaustavljanje nekih negativnih trendova', kaže Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

BDP je opet pao!

Vlada optimistična

U Vladi su optimistični. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras tvrdi da u 2015. Hrvatsku očekuje gospodarski rast. Maras u idućoj godini očekuje pokretanje znatnijeg investicijskog ciklusa koji bi trebao pogurati zemlju prema gospodarskom oporavku. Važan čimbenik igrat će i uspješno povlačenje novca iz EU fondova, a odgovornost za to što hrvatsko gospodarsko od svih u Uniji najsporije izlazi iz krize, prebacio je Maras na prethodnu HDZ-ovu Vladu.

'Nekoliko je natječaja otovreno, investicije kreću, terminal zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku. Znači postoje projekti koji će sigurno izvući iz recesije slijedeće godine. Mi smo se nažalost nešto sporije nego drugi prilagođavali 2009., 2010. i 2011. i zbog toga nešto sada sporije izlazimo iz recesije, ali bitno je da ćemo 2015. godinu napokon izaći iz recesije', rekao je Maras.

VIDEO Bogati ruski investitori u ovu će hrvatsku uvalu 'iskrcati' 105 milijuna eura

Karamarko obećao manje poreze

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je loše gospodarsko stanje u Hrvatskoj. Naglasio je kako HDZ radi na programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja, te ,ako dođe na vlast, obećao manje poreze.

'U ovom momentu vam ne mogu reći koje bi sve bile, ali u svakom slučaju ćemo smanjiti poreze jer porezna politika može biti stimulativna ili destimulativna, mi ćemo voditi nekakvu stimulativnu poreznu politiku. Vi znate da naš program radimo s našim bavarskim prijateljima i slovačkim, prema tome jedna od osnovnih stvari je to, smanjenje poreza i davanje poticaja, rekao bih vjetra u leđa malim i srednjim poduzetnicima', kaže Karamarko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene