Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne po par tisuća kuna

I rekreativni berači gljiva moraju imati dozvole za branje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je sezona branja gljiva, ali mogi ne znaju da je ta rekreacija zapravo strogo regulirana.

Na dan se može ubrati najviše dva kilograma vrganja po osobi i to ako ste kupili dozvolu za branje. Inače su kazne od tisuću kuna pa naviše.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Goranske šume ovih dana pune su gljivara ali i policije i lugara koji kontroliraju gljivarske dozvole. 'Mislio sam da to možda je za uvjetno rečeno profesionalne berače gljiva ne za ove rekreativce kao što sam ja, ja sam proletel malo po cesti i usput ubral 2-3 gljive i gotovo', rekao je berač gljiva Goran Stanić. Goran je ovoga puta prošao samo s opomenom.

'Oni koji se prvi put zateknu ostavimo obavijest sa cijenama sa adresom gdje mogu nabaviti dozvolu sa svim zakonskim normama koje moraju poštovati i njih opomenemo', rekao je lugar Dražen Starčević.

>> Krećete u berbu gljiva? Ponesite priručnik ako niste sigurni

Dnevna dozvola za branje gljiva stoji 25, tjedna 125, a mjesečna 250 kuna. 'Do sada nije bilo toliko gljiva pa kupit ću sad mjesečnu jer sad su počele gljive i sad ću ići brati svaki dan', rekao je gljivar Adolf Krištof, koji je prvo kupio dnevnu dozvolu za branje gljiva.

Mnogi ljudi se spremaju u svakodnevno branje gljiva. Stoga su i kontrole pojačane. 'Reakcija je puno drugačija kada se vidi ta odora. Moja značka ima svoju vrijednost zakonski ali uniforma policije je uniforma policije', rekao je Starčević.

Planirate li sljedeći vikend provesti u šumi berući ukusne jesenske plodove - naoružajte se strpljenjem, ali i dozvolom koja je ipak mnogo jeftinija nego kazna koja iznosi i do sedam tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene