Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Primorsko-goranskoj županiji i ove će turističke sezone, devete za redom, patrolirati policajci iz stranih zemalja kao ispomoć hrvatskim kolegama, a po prvi put u tom projektu sudjelovat će i policajci iz Rumunjske.


Na konferenciji za novinare u PU primorsko-goranskoj predstavljeni su policajci Daniela Coman iz Rumunjske, Martin Kandrač i Slavomira Skočejova iz Slovačke te Slobodan Drmanac iz Srbije, koji će tijekom sezone patrolirati u Opatiji i Crikvenici. Od sredine srpnja na području Krka će boraviti policajac iz Slovenije.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković za CNN o porastu oboljelih i otvorenoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj: ''To je bio kalkulirani rizik'' Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja

Zamjenik načelnice policijske uprave Jasmin Brkljača kazao je da se na ovaj način želi unaprijediti kvaliteta rada policije i sigurnost tijekom turističke sezone. Strani policajci upućuju se u ona turistička mjesta gdje, po podacima turisitčkih zajednica, boravi najviše gostiju iz njihovih zemalja. Oni ne nose oružje te će 'operirati' zajedno s domaćim kolegama.

PRESTIŽNO PRIZNANJE Hrvatska ima najkorisniju turističku aplikaciju u Europi

Sličan projekt počeo se provoditi zimi na skijalištima u stranim zemljama, gdje odlaze hrvatski policajci.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić ustvrdio je da se ovime šalje slika županije kao sigurne destinacije. I direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je sigurnost kao važan element turističke vrijednosti županije, navodeći da turisti u anketama ističu sigurnost kao jedan od glavnih elemenata njene privlačnosti.

Projekt boravka stranih policajaca u hrvatskim turističkim mjestima pokrenut je 2007. godine. Dosad su sudjelovali policajci iz Austrije, Francuske, Italije, Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Poljske, Slovenije, Slovačke, Češke, Njemačke, Makedonije i Mađarske. Uz njih, u županiji su tijekom prethodnih sezona bili i predstavnici bavarske policije te Interpola.

Strani policajci nemaju policijske ovlasti i ne sudjeluju u intervencijama, nego im je primarni zadatak olakšavanje komunikacije sa stranim turistima, pomoć pri razrješavanju mogućih kažnjivih ili prekršajnih djela, ali i sam osjećaj sigurnosti koji dobijaju turisti pri susretu s policajcima iz vlastite zemlje u odori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook