Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi krug porezne reforme

Jedino ministar financija u povećanju osnovice plaće za direktore i članove uprava vidi pozitivnu stvar, a iz HUP-a tvrde: "To je ubitačno"

Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pobuna poslovne zajednice protiv prijedloga Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Opća pobuna u poslovnoj zajednici zbog novog kruga porezne reforme ministra financija Zdravka Marića. Otkrili su da želi znatno povećati minimalnu osnovicu plaće za direktore i članove uprava tvrtki po kojoj plaćaju doprinose državi. Kritiziraju da će ministar time uništiti tisuće malih poduzetnika, koji si to ne mogu priuštiti.

Prođe li prijedlog reforme, poduzetnica Lidija Bošnjak bi svaki mjesec na svoju direktorsku plaću morala potrošiti oko četiri tisuće kuna više nego dosad. Prije četiri godine se tek samozaposlila uz državni poticaj i dogurala do jednog zaposlenog.

Pročitajte i ovo Ilustracija porezna reforma Veliki udar na džepove vlasnika vikendica: Porez na kuće za odmor veći i do 250 posto Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke Ukidanje prireza Oštre reakcije oporbe na poreznu reformu: "Vlada je odlučila igrati igru 'mi ćemo vam povećati plaće, a zli gradonačelnici će vam to oduzeti'"

''Ja sam planirala zaposliti još jednog djelatnika i širiti proizvodnju i svoj posao. U ovom slučaju definitivno ne mogu, jer koliko god bi željela jednostavno se ne može. Zarađujem, ali pojede vam i PDV dio troškova, najmovi, djelatnik, vi'', požalila se Lidija.

Direktori su si dosad mogli obračunavati doprinose po minimalnoj osnovici plaće od 5.213 kuna. Od sljedeće godine osnovica bi trebala biti 9.271 kunu. Inicijativa profesionalnih računovođa izračunala je da bi direktor koji je ove godine imao ukupan trošak plaće od 6.109, sljedeće godine imao trošak od 10.801 kunu. To je 4.692 kune više.

''Uništit će male i mikro poduzetnike zato što je jednostavno preveliki financijski teret'', smatra Ana Dujmović iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske.

Iz Udruge poslodavaca ističu da male i mikro tvrtke, gdje su direktori ujedno jedini zaposlenici ili imaju još kojeg radnika uz sebe, ne zarađuju dovoljno ili su čak u gubicima i nemaju prostor za povećanje troškova.

''U početku one naravno ne mogu stvarati dovoljno prihoda da bi plaćali i vratili svoje ulaganje tako da te tvrtke sigurno nemaju dovoljno profita i to je ono o čemu mi cijelo vrijeme govorimo mi smo zemlja malih, srednjih i mikro poduzetnika i zato je i to opterećenje za njih ubitačno'', kaže Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Kritika stiže i iz redova Vijeća za gospodarstvo predsjednice Republike. ''Ovo demotivira mlade da uopće uđu u biznis'', rekao je Davorin Štern iz Vijeća za gospodarska pitanja. A što je s onima čije tvrtke dovoljno zarađuju.

''Taj isti poduzetnik koji sebi isplaćuje minimalnu plaću kao što je danas, ako ima profit kroz porez ili dividendu plaća i taj porez. Taj isti poduzetnik plaća možda još dvije plaće tako da se ne može reći da taj poduzetnik ne plaća dovoljno poreza državi'', dodaje Majetić.

No statistika Ministarstva financija kaže da je u Hrvatskoj više od sto tisuća različitih članova uprava koji doprinose plaćaju po nekoj drugoj osnovi, najčešće onoj koja im ostavlja više novca u džepu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene