Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako je samo gradonačelnik

I Bandić ima diplomatsku putovnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po Zakonu o putnim ispravama osim hrvatskih dužnosnika na povlaštenu putovnicu ima i gradonačelnik Zagreba.

Pravo na diplomatsku putovnicu nema ni jedan župan ni gradonačelnik osim zagrebačkog, piše Slobodna Dalmacija. Otvara se pitanje zašto bi interesi Zagreba bili od nacionalnog  i međudržavnog značenja dok su interesi ostalih gradova u sferi lokalnog djelovanja. Vladimir Šišljagić,  osječko-baranjski župan, za Slobodnu Dalmaciju kaže kako nema razloga po kojem bi od svih gradonačelnika samo zagrebački imao pravo na diplomatsku putovnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima diplomatski imunitet MVPEI: Sanader ima diplomatsku putovnicu Slika nije dostupna Uoči puča Sanader pred puč izvadio diplomatsku putovnicu

Šišljagić kaže kako je besmisleno privilegirati zagrebačkog gradonačelnika koji nikada i nigdje ne predstavlja državu niti ima ovlasti u zastupanje nacionalnih interesa. Prema zakonu postoje tri vrste putovnica, obične, službene i diplomatske. Najveći broj građana ima obične, službene putovnice mogu dobiti državni službenici i namještenici, djelatnici osobnog osiguranja dužnosnika koji putuju u inozemstvo, policijski službenici zaduženi za izručenje i transfer određenih osoba i drugi pojedinci koji po odluci šefa države ili vlade obavljaju u inozemstvu poslove od interesa nacionalne sigurnosti i obrane RH. Na diplomatske putovnice imaju pravo određeni državni dužnosnici  i diplomati, objašnjava Slobodna Dalmacija.

Iz ureda za odnose s javnošću zagrebačkog gradonačelnika za Dnevnik.hr. je potvrđeno da Milan Bandić ima diplomatsku putovnicu. 'Gospodin Bandić ima diplomatsku putovnicu od kada je gradonačelnik Grada Zagreba. Dobio ju je na temelju MUP-ova pravilnika o diplmatskim i službenim putovnicama, članak br 5', potvrđeno je iz ureda za odnose s javnošću zagrebačkog gradonačelnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene