Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlak je uvijek brzi'

Zbog OVE tri predrasude dolazi do nesreća na željezničkim prijelazima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prva četiri mjeseca ove godine na željezničkoj mreži u Hrvatskoj zabilježeno je čak sedam nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima u kojima su, nažalost, smrtno stradale tri osobe, jedna je teže ozlijeđena, a istodobno je polomljeno 128 polubranika, podaci su HŽ Infrastrukture koja je u utorak na prijelazu u Sesvetskoj Selnici održala još jednu akciju 'Vlak je uvijek brži'.

Ta je akcija ovaj put održana u sklopu međunarodne kampanje ILCAD, Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture, koja već šest godina sudjeluje u obilježavanju ILCAD-a na željezničko-cestovnim prijelazima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije kočio na vrijeme Željeznička nesreća u Slavoniji: "Žurio se jer mu je sin sletio s ceste. Onda se autom zabio u vlak i totalno slupao vozilo" Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi

ILCAD se obilježava diljem svijeta u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC) i u suradnji s Europskom komisijom i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Europu.

Svrha te kampanje je promijeniti pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima samo problem željeznice. Naime, podaci iz cijelog svijeta pokazuju da su u 95 posto slučajeva uzroci nesreća nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka pri prelaženju preko pruge te nepoštivanje signalizacije, navode iz HŽ Infrastrukture.

Muškarca kojem je vlak odsjekao nogu opljačkali dok mu je pružana prva pomoć

U sklopu kampanje ILCAD predstavnici HŽ Infrastrukture su zajedno s rukometašicama Lokomotive, predstavnicima grada Zagreba i uz pomoć policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke upozoravali sudionike u prometu na dodatni oprez i poštivanje prometne signalizacije prilikom prelaženja preko željezničko-cestovnih prijelaza.

U priopćenju se prenosi i izjava člana Uprave HŽ Infrastrukture Marka Cara da sudionici u prometu prilikom prelaženja pruge imaju tri predrasude - da je vlak spor i da će stići na vrijeme prijeći prugu, da je vlak bučan te da će se moći zaustaviti na vrijeme. Upravo su to razlozi zbog kojih HŽ Infrastruktura već 15 godina provodi edukativnu akciju po školama i na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske, ističe Car.

Akcija 'Vlak je uvijek brži' u utorak je održana na željezničko-cestovnom prijelazu u Sesvetskoj Selnici, koji je osiguran svjetlosno-zvučnom signalizacijom, polubranicima te prometnim znakovima obveznog zaustavljanja. Zbog nepoštivanja prometne signalizacije na tom su prijelazu od 2010. do danas zabilježena čak 43 loma polubranika, pa su u akciji vozači i sudionici u prometu i promotivnim materijalima i edukativnim letcima upozoravani na potrebu dodatnog opreza i poštivanje prometne signalizacije. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene