Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog izjava Pupovca

Šef HVIDR-e nakon sastanka u Vladi: "Zabrinuti smo zbog nereagiranja DORH-a. Sporost i neučinkovitost ne opravdaju nikoga"

U Vladi se danas trebao održati sastanak s predstavnicima HVIDRA-e koji traže očitovanje glavnog državnog odvjetnika vezano za izjave Milorada Pupovca.

Ministar branitelja Tomo Medved nakon sastanka je poručio kako je premijer Plenković obaviješten o jednoglasnoj potpori predsjedniku HVIDR-e Josipu Đakiću.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić na sjednici Sabora Vijenac u Dunavu Mlinarić: "Živim lancem spriječit ćemo da Pupovac baci vijenac u Dunav" Groblje u mjestu Poljica - 3 Jedinstven slučaj Pupovac o uklanjanju nadgrobnog spomenika na ćirilici: "Ima manjak znanja, a višak loših osjećaja"

"Dobili smo potporu HVIDR-e za sve aktivnosti Vlade u odnosu prema braniteljskoj populaciji", kazao je Medved.

Šef HVIDRA-e Josip Đakić rekao je kako će u narednom periodu redovno održavati ovakve sastanke. 

"Osnovni zaključak je kako dijalog i razgovor nemaju alternative. Izrazili smo zabrinutost zbog toga što se već dugo očekuje odgovor DORH-a vezano uz izjave Milorada Pupovca. Sporost i neučinkovitost ne opravdaju nikoga", rekao je Đakić.

Kazao je kako HDZ ne kontrolira HVIDR-u te da smatra kako se Pupovac mora ispričati zbog svojih izjava.  

"Nacionalne manjine su dobrodošle u Saboru, a od pojedinaca koji čine štetu tražimo da se ispričaju i kažu da su pogriješili", kazao je Đakić odgovarajući na pitanje o izjavama Milorada Pupovca zbog kojih su ga i prijavili DORH-u, a iz kojega nije stiglo očitovanje ima li u Pupovčevim izjavama elemenata kaznenog djela. 

"Mi ćemo u pogledu našeg nezadovoljstva spram dugog čekanja odgovora DORH-a čekati i dalje. U međuvremenu ćemo vidjeti kada ćemo krenuti s aktivnostima u Saboru i napraviti tematsku sjednicu, gdje ćemo čuti sva relevantna izvješća koja nas zanimaju", rekao je Đakić novinarima pred Banskim dvorima.

Ustvrdio je da se na sjednicama Hvidre ne govori o HDZ-u i politici te stranke, a o pokušajima destabilizacije Vlade poručuje kako se tu radi o zlonamjernicima.

"To su zlonamjernici koji to žele učiniti kako bi načinili štetu premijeru i stranci i Hvidri. Ovo o čemu smo se sporili s Pupovcem kao koalicijskim partnerom, to je činjenica koju su svi osudili u Hrvatskoj, pa tako i mi", rekao je Đakić.

"Prošlo je već 30 dana"

Uoči sastanka u Vladi šef glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša poručio je da očekuju očitovanje glavnog državnog odvjetnika o izjavama Milorada Pupovca jer je prošlo već 30 dana.

"Prvenstveno ćemo tražiti da nam se državni odvjetnik očituje zbog sporosti - 30 dana je prošlo, a nismo dobili očitovanje ima li elemenata kaznenog djela ili ne. U petak je na saborskom Odboru za pravosuđe prihvaćeno izvješće glavnog državnog odvjetnika. Za nas izvješće nije prihvatljivo s obzirom na to da se u izvješću o kaznenim progonima po pitanju ratnih zločina Državno odvjetništvo vadi na vremenski odmak, starost svjedoka i nedostupnosti počinitelja. Ako uzmemo u obzir činjenicu da imaju oko 1700 zaposlenih, smatramo da su trebali do sada imati puno bolje rezultate", poručio je predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša za N1 televiziju

Periša napominje kako HVIDR-a ne prejudicira odluku, već samo traže jasno očitovanje. 

Ministar branitelja Tomo Medved, koji također sudjeluje na sastanku, nije bio previše raspoložen za izjave te je samo kazao kako na sastanku očekuje "dijalog".

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nije želio nagađati kada će biti donesena odluka o HVIDR-inoj prijavi protiv Pupovca.

"To je prije svega pravno pitanje i možete nam dopustiti da imamo vremena razmotriti sve činjenice o kojima ovisi primjena prava", zaključio je Jelenić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene