Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HVIDR-a i još neke udruge protiv objavljivanja braniteljskog registra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) i još nekoliko udruga iz Domovinskog rata zatražili su da se nikako ne objavi Registar u kojem je blizu pola milijuna branitelja, izneseno je na današnjoj konferenciji za novinare u HVIDR-i.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić rekao je da su osnovni razlozi zašto ne objaviti Registar jest zaštita branitelja od mogućih daljnjih progona Haaškog suda i navale tzv. "torbara", odnosno mešetara koji bi htjeli jeftino kupiti njihove udjele u Fondu hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Većina braniteljskih udruga za objavu Registra hrvatskih branitelja Slika nije dostupna Kosor: Revizija predmeta uhićenih u antikorupcijskim akcijama ne znači opću reviziju

Zauzeo se da se Deklaracija o Domovinskom ratu poštuje i da se branitelje ostavi na miru.

Nakon tih načelnih stajališta predstavnici braniteljskih udruga upitali su se i zašto se neki drugi popisi i registri ne objavljuju. Tako se primjerice predsjednik Udruge liječenih od Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) Tihomir Trešćec zapitao zašto se nije objavio do danas registar osoba koje su sudjelovali u NOB-u, dezertera, osoba koje su u zatvorima, civilnih invalida i, naposljetku, osoba koje su tijekom Domovinskog rata bile na drugoj strani.

Posebno oštar prema javnosti bio je Petar Lovrić, koji je odnos medija i dijela društva prema braniteljima usporedio s njemačkim nacističkim metodama 20-ih godina prošlog stoljeća. Ustvrdivši da nikoga ne zanimaju jasni podatci o broju branitelja, Lovrić je napomenuo da se podatci Ministarstva branitelja temelje na MUP-ovim i MORH-ovim popisima. "Ne znam zašto se ne pita njih tko je sve dobio status branitelja", upitao je Lovrić. Ako se pomnije prate već izneseni podatci MUP-a i MORH-a, broj od blizu 500 tisuća branitelja je realan, dodao je, upozorivši: "Branitelji nisu stoka i ne možemo pljuvanjem u dlan odlučivati koliko je branitelja. Ni u MOBMS-u ne postoji podrum gdje netko 'štanca' status branitelja."

Rekavši da "ne moramo imati ni državu ako ne vjerujemo tim podatcima ministarstava", iznio je podatak da je do kraja 1994. bilo oko 360 tisuća mobiliziranih branitelja, ne računajući dragovoljne, domobranske ili profesionalne postrojbe, upitavši se zašto se tomu danas ljudi čude.

Zvonimir Milas, predsjednik UHBDDR-a, dodao je da je oko Registra branitelja zavladala histerija i da ju treba stišati.

Na novinarski upit je li samim braniteljima u interesu da se objavi Registar kako bi se prepoznalo tko ne zaslužuje biti na tom popisu, Lovrić je rekao da je teško dokazati je li tko nezasluženo na tom popisu. "Cijelo se vrijeme prozivaju jadne čistačice i tajnice, ali ako su one problem društva, najbolje je da svi vratimo braniteljski status", naglasio je Lovrić.

Nadopunivši ga, Milas je dodao da je njegova udruga još prije deset godina kazneno prijavila tadašnje čelne ljude MUP-a i MORH-a koji su izdavali potvrde o statusu branitelja, upitavši se zašto tada nitko nije reagirao.

Milas je na novinarski upit zašto predstavnici drugih branitelja i udruga traže objavu Registra odgovorio da oni koji to zastupaju imaju na to pravo i da je demokratski, ali da se treba upitati koga te udruge zastupaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene