Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslodavci 'neutralni'

HUP: Ne možemo ocjenjivati odluke Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DIrektor HUP-a Bernard Jakelić nije thio komentirati odluku Ustavnog suda o referendumu.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne može ocjenjivati odluke Ustavnog suda, ali može postaviti pitanje ima li referendum o Zakonu o radu (ZOR) smisla kad je Vlada povukla svoj prijedlog, rekao je zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Opravdanost Ustavni sud odbio zahtjev udruge poslodavaca: "Riječ je o samo jednoj od niza mjera Vlade'' Slika nije dostupna Kongres u Dubrovniku 'Invazija' SAD-a na Hrvatsku: Spremni uložiti milijune

>> 'Odluka će imati dalekosežne posljedice'

>> Ustavni sud: Sindikati šalju prijeteće poruke, ne nasjedajte

Ustavni sud je samostalno i autonomno tijelo pa ne možemo ocjenjivati njegove odluke, ali referendum je teško opravdati s obzirom da je Vlada povukla iz saborske procedure svoj prijedlog izmjena ZOR-a, kaže Jakelić. Jakelić smatra dvojbenim zahtjev sindikata da se buduće vlade i saborski sazivi obvežu ne predlagati i ne raspravljati o eventualnim prijedlozima izmjena ZOR-a istovjetnim onima koje je htjela provesti sadašnja vlada.

Temeljite konzultacije

'O izmjenama ZOR-a treba provesti temeljite konzultacije socijalnih partnera na nacionalnoj razini, a buduće administracije ne treba opterećivati ni obvezivati normativnim aktima', kaže Jakelić.

Ustavni sud danas je zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale postojati 3. rujna, kad je Vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene