Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đukanović ekskluzivno progovorio

'Htjeli su mi na glavu staviti metu kao i na Đinđićevu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milo Đukanović, premijer Crne Gore, prvi je put javno progovorio o optužbama izrečenim protiv njega na suđenju za ubojstvo Pukanića i Franjića te o djelovanju duhanske mafije.

'Kada bi se na bilo kojoj ozbiljnoj pravno političkoj adresi pojavila osoba bez dokaza, ali s indicijama kojima želi usmjeriti težak sudski proces čiji je cilj ustanoviti istinu u ubojstvu dvaju javnih osoba, vjerujem da bi ta osoba na takvim mjestima bila ismijana i medijski marginalizirana. Tako bi bilo svagdje, osim na Balkanu', osvrnuo se Milo Đukanović na optužbe koje je protiv njega na suđenju u Zagrebu izrekao Ratko Knežević. Dodao je kako mu nije jasno zbog čega se ovdje takvim pojedincima daje tako velik medijski značaj i otvara prostor da vode svoje prizemne, osobne ratove.

Pročitajte i ovo Takeshi Ebisawa Pripremali se godinama Japanski mafijaški bos pao u velikoj akciji, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: "Jezivo je zamisliti posljedice..." Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura"

'Kada bih si za trenutak dao za pravo takav stupanj neodgovornosti da prihvatim logiku gospodina Kneževića i onih koji ga guraju, onda bih mogao reći da imam i više od indicija da je riječ o jednom patološkom lažljivcu. Riječ je o narcisoidnoj, hiper ambicioznoj osobi, a u osnovi je riječ o lakrdijašu i marginalcu koji, kao i sve osobe tog profila, nema sposobnost da spozna vlastiti realni kapacitet i onda, bez imalo srama, najavljuje da sve to radi s namjerom da preuzme vlast u Crnoj Gori', izjavio je Milo Đukanović. Istakao je kako Kneževiću ne treba vlast, niti građani Crne Gore trebaju njegove usluge. 'On ne želi da se ustanovi istina o smrti Pukanića i Franjića. Njemu, vjerujem, treba jedna ozbiljna klinika', zaključio je Đukanović.

Kneževićeve izjave ne mogu ugroziti odnose

U razgovoru s novinarkom Provjerenog Milo Đukanović je rekao kako ne misli da Kneževićeve tvrdnje mogu usporiti crnogorski put prema Europskoj uniji niti ugroziti odnose Srbije i Crne Gore. 'Ovo je moj prvi javni stav na tu temu, nije da se protivim, ali ne mislim da treba dozvoliti raznim marginalcima da postanu sparing partneri predsjedniku Vlade', rekao je Đukanović i dodao kako vrlo cijeni sebe i poziciju na kojoj se nalazi. Istakao je kako je pristao odgovoriti na upit novinarke Provjerenog na preporuku crnogorske ambasade u Zagrebu koja je procijenila da postoji dio javnosti koji zanima njegov komentar na Kneževićeve optužbe.

Na upit novinarke je li ubojstvo Pukanića uznemirilo javnost u Crnoj Gori kao što je u Hrvatskoj, Milo Đukanović je rekao kako je u prvom trenutku, naravno, izazvalo velik šok. 'U prvom trenutku javnost je bila uznemirena i iznenađena. Ja, osobno nisam. Naime, prepoznao sam ambiciju i Kneževića i Pukanića i mnogih drugih da na moju glavu stave metu koju su nacrtali i na glavu pokojnog Đinđića', rekao je Đukanović. progovorio je i o Duhanskoj mafiji i izjavio kako zaista ne može znati postoji li ona ili ne. 'Rekao bih izvjesno da Crna Gora nije njezino sjedište niti neki njezin ozbiljan kraj', tvrdi Đukanović.

'Riječ je o regularnom, na mafijaškom poslu'

'Pročitao sam sve iskaze Kneževića koje su plasirane preko lansirne rampe zagrebačkog Nacionala i čiji je cilj bio da kroz reemitiranje informacija u Crnoj Gori ugroze moju poziciju ili tadašnju poziciju crnogorske vlade. Objasnio sam da nije riječ o mafijaškom poslu već o regularnom poslu tranzita koji je u Crnoj Gori obavljen u skladu sa svim propisima i koji je nekoliko puta kontrolirano nadležno tijelo EU. Riječ je o poslu iz kojeg je svaki cent otišao u blagajnu crnogorske države', kaže Đukanović.  Dodao je kako je po vlastitom zahtjevu u Bariju pročitao iskaze Pukanića i Kneževića te da može tvrditi kako je riječ o najobičnijom novinarskim tručanjima.

Iako je samo dva dana nakon svjedočenja Kneževića Hrvatska u Crnoj Gori izgubila posao stoljeća, Milo Đukanović kaže kako su se događaji igrom slučaja pogodili. 'Nažalost, mogu potvrditi da je toj priči došao kraj. Hrvatski konzorcij imao je ne šest, nego osam mjeseci vremena da pribavi garancije koje će jamčiti da će biti u stanju financijski zaokružiti posao. No, pojavio se problem pa smo Hrvatskoj dali još dva mjeseca. Nažalost, ni tada nismo dobili garancije koju smo mi i međunarodni konzultanti smatrali validnom', pojasnio je Milo Đukanović i odbacio tezu da je hrvatski posao stoljeća propao zbog Kneževićevog svjedočenja. No, na kraju je dodao da je sve otvoreno, ako se ne postigne dogovor s drugim stranama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene