Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele očuvati proizvodnju

HSS pozvao ministra Jakovinu da zaštiti hrvatske seljake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska seljačka stranka (HSS) pozvala je danas ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da poduzme mjere za zaštitu hrvatskih seljaka i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a time i za očuvanje domaće proizvodnje hrane.

HSS poziva resorno ministarstvo i Vladu da ne prekidaju komunikaciju sa seljacima i predlaže ministru poljoprivrede da on pozove predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore i ostale organizatore prosvjeda i da zajednički pokušaju pronaći izlaz.

U današnjem priopćenju HSS upozorava Vladu da ne zatvara oči pred činjenicom da veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) ima problem sa kreditnom zaduženošću i poziva Vladu i ministra da povuku poteze za očuvanje seljačkih gospodarstava te da s bankama nađu model za reprogramiranje i refinanciranje kredita.

'Za trgovačka društva Vlada je predložila tzv. predstečajnu nagodbu, a tu istu mogućnost nije pružila OPG-ovima. Gospodine ministre, gospodine premijeru, svaki OPG je mala tvornica, svaki Zapošljava ljude", poručuje HSS.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Kaznena prijava protiv Jakovine 'Ako se potpore bude smanjivale, doći će do napuštanja poljoprivrede'

>> Milanović o seljacima: 'Probat ćemo pomoći, ali umjesto njih ne možemo raditi'


Ta stranka od Vlade traži i da smanji stopu PDV-a na hranu kako bi se barem djelomično sačuvala domaća proizvodnja i poboljšala socijalna situacija građana, a od ministra Tihomira Jakovine traži da seljacima ponudi modele nadoknade neisplaćenih poticaja kroz pripremu jesenske sjetve i kroz nabavu repromaterijala. Od ministra traži i da hitno pokrene aktivnosti na udruživanju seljaka kako bi ih se pripremilo za korištenje novca iz proračuna EU.

Od Jakovine traži i da odmah preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju javno obznani sve isplaćene potpore u ovoj godini, jer ako se mogao objaviti registar branitelja, lista poreznih dužnika državi zašto građani ne bi imali pravo znati tko je i u kojoj mjeri korisnik proračunskih sredstava u sektoru poljoprivrede.

U HSS-u su iznenađeni izjavom premijera Zorana Milanovića da se 'već ove, ali i sljedeće godine otvara 'europska omotnica'. Poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada, njihov status bit će sve bliži njihovim kolegama iz drugih zemalja EU-a'. HSS smatra da je iz te izjave vidljivo da savjetnici nisu premijera upoznali sa pristupnim ugovorom te navode kako je Hrvatska uspjela ispregovarati, kao jedina od 12 novih članica, što se može smatrati jednim od najvećih uspjeha za poljoprivredu, da će naši poljoprivrednici od prvog dana članstva u EU dobivati puni iznos na koji imaju pravo (373 milijuna eura svake godine), uz uvjet da će im razlika do punog iznosa izravnih plaćanja tijekom prijelaznog razdoblja biti isplaćivana iz Državnog proračuna.

>> Seljaci nastavljaju prosvjede: 'Pozivamo sve poljoprivrednike da se pridruže'

'Ako Vlada ne osigura u proračunu razliku sredstava, hrvatski poljoprivrednici će imati najmanje izravna plaćanja po jedinici od svih zemalja članica EU, a to bi značilo gotovo besperspektivnost za naše poljoprivrednike i poljoprivredu", navodi HSS. Dodaje i kako je rebalansom potrebno pronaći sredstva za isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu od 800 milijuna kuna.

'Ove godine je hrvatskim proizvođačima hrane za potporu dohotku isplaćeno samo 1,7 milijarda kuna što je za 800 milijuna kuna ili 33 posto manje od zakonom omogućenog iznosa (omotnice) odnosno za 43 posto manje od ispregovaranog iznosa', ističu u HSS-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene