Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSP očekuje odgovor Vlade na izjavu Carle del Ponte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić ocijenio je zabrinjavajućim što hrvatska Vlada još nije reagirala na izjavu haaške tužiteljice Carle del Ponte koja se usprotivila da Hrvatska dobije status 'prijateljice suda' u slučajevima Gotovine, Markača i Čermaka, Prlića i ostalih.

'Izjava Carle del Ponte govori o tome koliko je haaško tužiteljstvo ispolitizirano', ustvrdio je Đapić na konferenciji za novinare i rekao kako HSP očekuje oštar odgovor Vlade. Ako ga ne bude, dodao je, tražit će otvaranje rasprave u Hrvatskom saboru o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Beograd: Vlada traži pozitivno izvješće

Đapić je rekao da je 'strašna' izjava haaške tužiteljice kako
Hrvatska takvim potezima, kojima se žele opovrgnuti navodi iz
optužnice da je postojala zločinačka organizacija s ciljem etničkog čišćenja i genocida te progona Srba iz Hrvatske i agresije Hrvatske na BiH, pokušava promijeniti povijesne događaje iz 90-ih.

'Očigledno je da haaško tužiteljstvo, ali i OESS politiziraju
legitimno pravo Hrvatske jer traže da odustane od nečega što bi mogla koristiti po međunarodnom pravu i po Statutu Haaškog suda', naveo je i ustvrdio kako OESS time izlazi iz okvira svoga rada.

Đapić je naveo da su se slične situacije događale i posljednjih godina, od proglašenja gospodarskog pojasa nadalje.

'Korištenje međunarodnog prava stalno nam se osporava zbog viših interesa: hoćemo li dobiti pozitivan avis i sl.', rekao je i upitao gdje je kraj 'hrvatskom kompromiserstvu'. Da HSP sudjeluje u vlasti, to sigurno ne bi dopustio, ocijenio je. 

Zamoljen da komentira novinski napis protiv gradonačelnika Imotskoga HSP-ovca Ante Đuzela, Đapić je rekao kako je to dio predizborne kampanje.

'Neću spekulirati tko stoji iza toga, ali znamo tko stoji iza
Slobodne Dalmacije', rekao je Đapić i dodao da HSP ima namjeru ondje osvojiti 50 posto glasova, a da su takvi napisi pokušaj da se to onemogući.

'Slobodna Dalmacija' je u subotnjem broju objavila tekst pod naslovom 'Braća Đuzel- bivši krijumčari, danas poglavari' u kojem se navodi kako su u posjedu policijskih dokumenata gdje su, na temelju razgovora s građanima Imotskoga, nakon miniranja restorana 'Venecija' 1996. u vlasništvu Đuzelovih, oni označeni kao šverceri duhana i alkohola.

Đapić je najavio da će HSP, kao odgovor na takvu kampanju protiv HSP-ovih dužnosnika u Dalmaciji, održati brojne skupove i tribine, a 9. prosinca i stranačku konvenciju, povodom 145. godina HSP-a.

Na upit novinara da komentira moguće objedinjavanje opozicije u koaliciju 'petorke', Đapić je odgovorio kako se HSP na to puno ne obazire i da će ta stranka na izbore izaći samostalno. Nastojat ćemo da bez HSP-a nikomu ne bude lako formirati parlamentarnu većinu, kazao je Đapić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene