Hrvatska je na današnji dan prije 29 godina međunarodno priznata. Može li se u Hrvatskoj ostvariti, ne američkim nego hrvatsku san? Naš hrvatski gost, hrvatska je budućnost. Alan Sumina, suosnivač tvrke Nanobit. Iza njega je svjetski uspjeh. On i partner počeli su s fitness aplikacijom pa tvrtku prodali za milijardu kuna.

Galerija


Zemljom je 15. siječnja 1992. godine bjesnio rat, okupirana je bila gotovo trećina državnog teritorija, a nacija je imala samo jednu želju – mir i vlastitu državu. Prije točno 29 godina Hrvatska je međunarodno priznata. Put do slobode i samostalnosti bio je dug i krvav.

Vezani članci Gost Dnevnika Nove TV poduzetnik Alan Sumina o spašavanju neuspješnih uprava (Foto: Dnevnik.hr) Jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika o krizi u Uljaniku i 3. maju: "Ako stalno bez uspjeha radite iste stvari, treba reći – stop" Slika nije dostupna Dvije hrvatske tvrtke koje su iz skromnih ureda uspjele stići do velikog svjetskog uspjeha

Prvi je Hrvatsku 19. prosinca 1991. gženja. jaodine priznao Island. Istog dana i Njemačka je objavila priznanje koje je stupilo je na snagu 15. siječnja 1992. godine. Vatikan Hrvatsku priznaje 13. siječnja, San Marino dan poslije.

Hrvatsku 15. siječnja priznaje 12 tadašnjih članica Europske zajednice, a onda i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Rusija je Hrvatsku priznala u veljači, Japan u ožujku, SAD u travnju, a Indija u svibnju iste godine.

Do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države.

Ima i onih kojima je trebalo 28 godina. Tek krajem prošle godine Hrvatska je uspostavila diplomatske odnose s Burundijem, Butanom, Južnim Sudanom, Liberijom, Nigerom, Somalijom, Srednjoafričkom Republikom, Tongom i Tuvalom.

Osnivač Nanobita o uspjehu u Hrvatskoj

A Dnevniku Nove TV na 29. rođendan međunarodne priznatosti gostovao je Alan Sumina, budućnost hrvatske i suosnivač tvrtke Nanobit. Iza njega je svjetski uspjeh. On i partner počeli su s fitness aplikacijom pa tvrtku prodali za milijardu kuna. Otkrio je zašto je svoj biznis pokrenuo u Hrvatskoj i ne planira ga preseliti u inozemstvo.

"S poslovnog aspketa Hrvatska može još dosta toga napraviti. Kontretno se treba ići lakše sa olakšavanjem poslovnog okruženja. Ja uvijek govorim da nas država ne treba ni na koji poseban način poticati, ali je bitno da nas ne sputava. Nismo mi imali puno tih spoticaja u naših 12 godina, no da bi neke stvari mogle biti brže i jednostavnije, mogle bi", objasnio je. 

''Baza je ovdje i tu će ostati'', kaže i otkriva da mu je u Hrvatskoj privlačan odnos poslovnog i privatnog vremena ''koji je u Hrvatskoj moguće imati, za razliku od nekih drugih zemalja''. Kakvu Hrvatsku vidi za 10 godina uspješni biznismen pogledajte u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr